full screen background image

Societățile de Service Auto solicită șefului statului retransmiterea legii RCA către Parlament

Asociația Societăților de Service Auto Independente solicită președintelui României retransmiterea Legii RCA către Parlament în vederea corectării unor articole care afectează păgubiții RCA și care intră în contradicție cu Constituția, se arată într-un comunicat ASSAI, remis miercuri, AGERPRES.

Reprezentanții service-urilor auto sunt nemulțumiți în special de majorarea de patru ori a termenului de plată a despăgubirilor și de stabilirea unui tarif de referință pentru RCA.

“Asociația Societăților de Service Auto Independente ( A.S.S.A.I. ) solicită Președintelui României, domnului Klaus Iohannis, retransmiterea legii RCA către Parlamentul României în vederea corectării unor articole care afectează păgubiții RCA, conținând prevederi care intră în contradicție cu articole din Constituția României și alte legi importante. ASSAI este profund îngrijorată de forma și modul în care o lege extrem de importantă cu impact asupra 6 milioane de proprietari de autovehicule din România și asupra multor piețe și industrii impactate a putut fi adoptată de către Parlamentul României. Legea RCA este o ‘lege a fricii’, această lege fiind izvorâtă și construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaților fiind purtat în realitate doar cu trei părți: transportatori, asiguratori și ASF”, conform comunicatului.

Pe de altă parte, ASSAI arată că este un lucru bun faptul că există o lege RCA, însă actul normativ conține prevederi ce vor afecta peste 270.000 de păgubiți în fiecare an.

“Dincolo de modul caragialesc în care au decurs dezbaterile din Camera Deputaților, faptul că avem în sfârșit o lege a RCA este foarte bine, păcat că aceasta conține prevederi care vor afecta peste 270 000 de păgubiți RCA în fiecare an”, se precizează în comunicat.

De asemenea, Asociația a mai precizat că termenul de plată a despăgubirii a fost majorat de patru ori, de la 10 zile la 40 zile, iar acest lucru este ca și cum “ai încerca să stingi un incendiu cu benzină”.

“ASSAI a rugat Administrația Prezidențială să analizeze două articole cuprinse în legea RCA, articole care vor crea mari dificultăți în obținerea despăgubirilor pentru păgubiții RCA: termenul de plată a despăgubirii a fost majorat de patru ori
În condițiile în care termenul de plată a despăgubirii nu este respectat de către asiguratori în majoritatea cazurilor, să găsești ca și soluție de rezolvare a acestei probleme creșterea termenului de plată de patru ori (de la 10 zile la 40 de zile), este ca și cum ai încerca să stingi un incendiu cu benzină”, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, ASSAI este în dezacord și cu tariful de referință pentru RCA, în condițiile în care în România nu există un sistem de prețuri referință pentru bunuri și servicii.

“În condițiile în care în România nu există un sistem de prețuri referință pentru bunuri și servicii, raportarea la un astfel de sistem inexistent atunci când vine vorba despre calculul despăgubirilor cuvenite unei persoane nevinovate de producerea unui accident și care trebuie să primească o indemnizație de despăgubire care să îi acopere prejudiciul cauzat, este absolut utopică.

Adoptarea unui astfel de articol în legea RCA, ar conduce in mod inevitabil la următoarea aberație: un operator economic (societate de asigurări) va stabili costurile altor operatori economici atunci când peste 270.000 de păgubiți RCA, nevinovați de producerea unui accident, ar trebui despăgubiți”, se mai arată în document.

ASSAI menționează că firmele de asigurări își stabilesc singure costurile de primă a RCA, indiferent de tariful de referință calculat de către ASF.

comments

comments