full screen background image

2,7 miliarde de euro vor fi investiți în sectorul feroviar până în 2020

Aproximativ 2,7 miliarde de euro vor fi investiți în mod cert în sectorul feroviar în exercițiul financiar 2014 – 2020, afirmă directorul general al CFR SA, Marius Chiper.

“Toată suma pe care noi o avem alocată pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare — n. r.) este undeva la aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar pe programul CEF (Connecting European Facilities) este de 1,2 miliarde de euro. Deci, undeva la 2,7 miliarde de euro sunt date certe care vor fi investite în sectorul feroviar. Noi vrem mai mult pentru că proiectele noastre totalizează mai mult, dar depinde și de modul de contractare și de execuție a acestor contracte în sensul consumării banilor alocați. Pot să spun că vom face cu siguranță supracontractare, peste această sumă, tocmai pentru a asigura o curgere și un consum de bani liniar, pentru a permite consumul acestor bani pe mai multe proiecte în cazul în care, din anumite motive, unul din contracte nu merge sau se întâmplă ceva”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Marius Chiper.

Potrivit acestuia, numai cele două contracte în valoare de 3,45 miliarde de lei, fără TVA, pentru reabilitarea secțiunilor feroviare km 614 — Cap Y Bârzava (2a) și Bârzava (cap Y) — Ilteu (cap Y) (2b), situate pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul IV Pan-European) Nürnberg — Praga — Viena — Budapesta — Curtici — Simeria — Brașov — București — Constanța, semnate vineri cu Asocierea Astaldi SpA — FCC Construccion SA — Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA — SC Thales Systems România SRL, vor asigura absorbția fondurilor europene în proporție de 50% din campania de absorbție pe exercițiul 2014 — 2020.

Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA administrează infrastructura feroviară publică.

AGERPRES

comments

comments