full screen background image

23 mai – Cu cap…

Ne tot mirăm în ultima vreme de cât de multe lucruri e capabil creierul uman să producă. Și bune și rele.

Și culmea, asta în ciuda faptului că, de-a lungul existenței umane, acesta s-a micșorat considerabil, dacă e să ținem cont că omul din Neanderthal avea un creier cu 10% mai mare decat cel al lui homo sapiens. Dar se pare că și în această problemă nu cantitatea face diferența, ci calitatea. Dovadă și faptul că mărimea creierului lui Albert Einstein era cu 10% mai mică decât mărimea medie a unuia normal. Densitatea neuronală, însă, era cu siguranță considerabil mai mare decât a mediei.

Spuneam de mirarea ce ne bântuie în legătură cu productivitatea din diferitele domenii, datorată creierului uman. Ne mirăm de cei mari, dar și de cei mai mici. Cei care știu o sumedenie de lucruri și care ne-au luat-o cu mult înainte în privința gadgeturilor. Dar care uită ușor, sunt neatenți și nerăbdători.

Dacă e să dăm crezare studiilor cercetătorilor, nu mai e motiv de mirare, dar nici de prea mare bucurie. Generația multitascking are o productivitate mai scăzută. De ce?! Pentru că atunci când faci mai multe lucruri deodată, punând creierul să treacă rapid de la o sarcină la alta, scazi atenția, performanța și memoria. S-a ajuns la concluzia că, dacă în 2.000, durata medie a atenției era de 12 secunde, acum a scăzut deja la 8 secunde. Unde mai pui că în ciuda realizărilor minunate ale unor minți luminate, media IQ-ului a scăzut cu 1,6 puncte la fiecare 10 ani, începând cu epoca victoriană.

Informații legate de creierul uman, din cele mai sumbre. Mă întreb cum va fi creierul nepoților mei, dacă lucrurile chiar sunt adevărate și evoluează atât de repede.

Și mă uit și spre mine, care mai dau rateuri în ultima vreme în privința memoriei și atenției și-mi dau seama că o fi chiar așa! Prea multe sarcini, într-un timp foarte scurt. Noroc că am renunțat la diete restrictive! Pentru că în perioadele de foamete celule creierului se canibalizează și drept urmare se împuținează.

Una peste alta, ceea ce putem face acum pentru o funcționare eficientă a creierului poate fi la îndemână. Cantitate mai mică și calitate sporită. Măsură stabilită ,,cu cap” în toate. Mai ales în educație!

comments

comments


TAG