full screen background image

Grevă generală în Grecia. Sunt afectate și zborurile internaționale

O grevă declanșată de sindicatele din Grecia a paralizat miercuri țara sud-est-europeană. Sindicatele protestează împotriva unui nou set de măsuri de austeritate ce urmează să fie adoptat joi de parlamentul de la Atena, transmit DPA și Reuters.

Sute de zboruri a trebuit să fie amânate sau anulate după ce controlorii de trafic de aerian au întrerupt lucrul pentru patru ore. Insulele grecești au fost astfel izolate, întrucât și marinarii sunt în grevă deja de miercuri, iar circulația feriboturilor ar putea fi suspendată până sâmbătă.

S-au alăturat protestului și funcționarii din administrația publică și cadrele didactice, ceea ce a dus la închiderea muzeelor și a școlilor. În spitalele de stat, medicii tratează doar cazurile urgente.

La orele prânzului sunt așteptate manifestații la Atena și în alte orașe elene.

Protestele vizează pachetul de austeritate care va fi supus la vot joi în legislativ și care este cerut de creditorii Greciei pentru a continua programul de asistență financiară. Atena a acceptat mai devreme în mai să aplice aceste măsuri pentru a pune capăt impasului din negocierile cu instituțiile financiare internaționale, care au condiționat acordarea unei noi tranșe din programul de asistență de aprofundarea reformelor. Noile măsuri de austeritate prevăzute de autorități includ reduceri de pensii și majorări de taxe evaluate la 4,9 miliarde de euro pe an.

Grecia a reușit să evite intrarea în incapacitate de plată în ultimii șapte ani, dar are nevoie urgentă de fonduri pentru a achita în iulie o tranșă de peste 7 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza