full screen background image

Acţiune a poliţiştilor pentru combaterea cerşetoriei

Poliţiştii acţionează în mod constant pentru prevenirea cerşetoriei şi informarea populaţiei în vederea conştientizării acestui fenomen şi urmărilor sale, în special asupra tinerilor. În paralele pentru combaterea fenomenului poliţiştii au desfăşurat acţiuni în teren, numai în primele trei luni ale anului 2017 depistând 133 de minori fără supraveghere, 98 fiind reîncredinţaţi familiilor şi 35 centrelor de supraveghere.

De asemenea, au fost sancţionate contravenţional 300 de persoane depistate la cerşit sau vagabondând.

În week-end-ul care s-a încheiat, între orele 09.00-13.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava au acționat pe raza municipiului, în zona bisericilor, supermarketurilor, piețelor și a altor locuri aglomerate în vederea prevenirii și combaterii faptelor de cerșetorie, precum și pentru menținerea unui climat de ordine și liniște publică în aceste zone și a prevenirii și combaterii altor fapte antisociale.

La acțiune au participat 18 agenți de poliție, cu 7 autoturisme din dotarea unității.

Poliţiştii s-au deplasat pe străzile municipiului Suceava, în zona gării şi autogării, în zona unităţilor de alimentaţie publică, în parcările şi în interiorul hypermarket-urilor pentru identificarea persoanelor care apelează la mila cetăţenilor, cerşind şi pentru informarea populaţiei cu privire la dimensiunea şi urmările acestui fenomen asociat infracţionalităţii.

Acţiunile au avut ca scop prevenirea și combaterea faptelor de cerșetorie, precum și menținerea unui climat de ordine și liniște publică în aceste zone și a prevenirii și combaterii altor fapte antisociale.

Pe perioada desfăşurării acţiunii au fost legitimate peste 100 de persoane şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.000 de lei.

Cu toate persoanele identificate s-au purtat discuţii şi au fost îndrumate să apeleze la serviciile şi instituţiile specializate în acordarea de asistenţă socială şi sprijin.

Poliţiştii fac încă o dată apel ca toate aceste persoane să conştientizeze riscurile la care se expun şi să apeleze la serviciile specializate.

De asemenea, poliţiştii solicită cetăţenilor să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor.

Oferirea de bani nu ajută aceste persoane, permanentizând doar un flagel social care în timp poate dezvolta şi componente infracţionale.
Cerşetoria înseamnă pe lângă ruinarea viitorului personal şi profesional al tinerilor şi primul pas către delincvenţă şi infracţionalitate.

De la mâna întinsă, până la furt sau tâlhărie prin smulgere nu e decât un pas, un pas care se scurtează uneori prin “complicitatea” noastră.

“Nu încurajaţi cerşetoria – nu fiţi complici la distrugerea unor destine!”

comments

comments