full screen background image

România are în pregătire 43 de proiecte de infrastructură de apă și apă uzată

România are în pregătire, la ora actuală, 43 de proiecte de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă alte 23 de proiecte fazate, urmând ca primele documentații să fie aprobate și transmise Comisiei Europene (CE) în cursul lunii mai, a anunțat, luni, în deschiderea Forumului Apei, organizat la Palatul Parlamentului, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene.

‘Pentru perioada de programare 2014 — 2020, Politica de coeziune aduce pentru România o sursă de finanțare de 3 miliarde de euro, și care ne fac să ne respectăm angajamentele față de Uniunea Europeană, iar ca și guvernanți, față de cetățenii noștri. Finanțarea europeană din sectorul de apă urmărește principiul regionalizării a sectorului de apă, iar România oferă un exemplu de bune practici în acest moment. Avem în pregătire, la ora actuală, 43 de proiecte noi de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă 23 de proiecte fazate, ce însumează în total 6 miliarde de euro, pentru a le finanța. Primele proiecte vor fi aprobate și transmise Comisiei Europene în cursul acestei luni, pentru actuala perioadă de finanțare. Un exemplu de bună practică, pentru că România trebuie să continue să-și respecte angajamentele față de parteneri’, a spus Plumb.

Potrivit ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Politica de Coeziune existentă la nivelul Uniunii Europene trebuie să continue și după anul 2020, în acest mod putând fi recuperate decalajele de dezvoltare existente între state și regiuni.

‘Datorită conlucrării pe care am avut-o toți, indiferent de tot ceea ce înseamnă companii de apă, de cei care lucrează pentru a asigura cetățenilor din România accesul la apă potabilă, pentru colectarea apei uzate, că vorbim despre partenerii noștri din Uniunea Europeană, toți avem un singur obiectiv, acela de a le face viața mai bună cetățenilor noștri. Împărțirea responsabilității și schimburile de experiență aduc plus valoare în acest domeniu. Politica de Coeziune este una pe care avem obligația de a continua și după anul 2020. Trebuie să rămână principala forță politică pentru a recupera decalajele dintre zonele dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate. România a avansat , datorită celor care lucrează în sectorul de apă și apă uzată și a modului în care am reușit să colaborăm. Politica de Coeziune reprezintă o principală sursă de finanțare în ceea ce privește acest sector atât de important’, a subliniat Rovana Plumb.

Conform datelor oficiale, prezentate de către ministrul delegat în cadrul Forumului Apei, în 2008, numărul persoanelor racordate la rețeaua de apă și de apă uzată era, în România, de 11,336 milioane, iar acum numărul acestora a crescut cu 10%. De asemenea, statistica relevă că, în 2016, în mediul rural, România avea doar 28,7% dintre locuitori racordați la rețelele de apă și canalizare.

În prezent, la nivel național, 31.673 de salariați lucrează în cele 43 de companii regionale din România, a spus Rovana Plumb.

Asociația Română a Apei (ARA) și Patronatul Apei organizează, în perioada 15 — 17 mai, la Palatul Parlamentului din București, Forumul Regional al Apei Dunăre — Europa de Est 2017.

Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, evenimentul de la București va aduce în atenția participanților informații de actualitate privind evoluția și dezvoltarea sectorului apei din România, dar și din țările aflate în regiune.

Pe durata Forumului vor fi organizate o serie de evenimente, precum: Conferința Internațională Tehnico — Științifică privind Soluții Sustenabile în Managementul Apei, EXPOAPA (ediția a 19-a) — expoziția de echipamente și tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XIX-a ediție, Seminarul POIM 2014-2020, organizat de către ARA în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și Workshopul Economic Regional, cu tema ‘Organizarea, funcționarea și finanțarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare’.

Forumul Regional al Apei Dunare — Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniștilor din sectorul apei, începând cu specialiștii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă și de canalizare — epurare, continuând cu autoritățile publice centrale și locale, cu consultanții, cu mediul academic și de cercetare, cu producătorii și distribuitorii de soluții specializate și, totodată, cu publicul larg interesat de evoluția performanțelor manageriale și tehnice din sectorul apei.

AGERPRES

comments

comments