full screen background image

Modificarea codurilor penale, dezbătută la Ministerul Justiției

La Ministerul Justiției are loc, luni, ultima dezbatere publică pe proiectul Legii de modificarea a Codurilor Penale. Ministrul Tudorel Toader va discuta cu  specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar pe marginea proiectelor care pun în acord Codurile Penale cu decizii din ultimii doi ani ale Curţii Constituţionale.

Prima dezbatere publică a proiectului a avut loc 26 aprilie. Atunci au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta şi nouă persoane din partea societăţii civile, dintre care cinci au fost reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii, relatează News.ro.

Ministerul Justiţiei a explicat atunci că reprezentanţii societăţii civile care au participat la dezbaterea publică „au exprimat în general sprijinul”, însă au existat şi critici legate de forma articolelor privind abuzul în serviciu şi conflictul de interese şi solicitări legate de posibilitatea reincriminării insultei şi calomniei şi de reanalizare a textului propus pentru articolul referitor la confiscarea extinsă.

La a doua dezbatere publică, organizată luni, de la ora 12.00, Ministerul Justiţiei a anunţat că au fost invitaţi „reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiţiei, precum şi ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiţiei, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectului de lege”.

Ministrul Tudorel Toader a declarat că în această săptămână  va trimite la Parlament pentru dezbatere proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, respectiv Codul penal şi de precedură penală şi Codul civil şi de procedură civilă, după ce îl va prezenta în Guvern.

Tudorel Toader a precizat că se lucrează la pachetul celor trei legi privind justiţia, respectiv Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, iar cel mai probabil acesta va ajunge la Parlament peste două săptămâni.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa, în 12 aprilie, că a analizat proiectul de lege privind modificarea codurilor penale, precum şi completarea articolului 79 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor şi că propunerile făcute de Ministerul Justiţiei sunt oportune şi în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Ministerul Public a primit în 7 aprilie proiectul de lege de la Ministerul Justiţiei şi a formulat un punct de vedere ce conţine în special observaţii de tehnică legislativă.

În 5 aprilie, ministrul Justiţiei spunea că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, „nimic mai mult, nimic mai puţin”. Toader preciza că proiectul nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar „dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă”.

comments

comments