full screen background image

Al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei

Controversata lege a vaccinării este dezbătută de medici și părinti care s-au declarat pro sau contra imunizării obligatorii. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, care participă la dezbateri, a declarat joi că a fost înregistrat un al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei, acesta fiind un copil de doi ani, nevaccinat, din Alești, județul Bihor.

“După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat”, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. “E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, și urmează să fie confirmat și necropsic”, a mai spus Bodog.

Dreptul la sănătate publică trebuie să primeze, mi-a plăcut ideea ca şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de vaccinaţi în sală. E o idee buna, o să o luăm în seama, a mai spus Florian Bodog.

Ministerul Sănătății a publicat pe site proiectul de lege privind vaccinarea, pe care l-a suspus dezbaterii publice. Prin proiectul de lege sunt stabilite atribuțiile și responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul de realizare a activităților de vaccinare, instituții publice și societate civilă.

Legea pusă în dezbateri prevede ca părintii care nu își vor vaccina copiii pot face închisoare.

Dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, acel părinte poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului, a declara la sfârșitul lunii aprilie ministrul Sănătății, Florian Bodog, care a precizat însă că în proiectul de lege privind vaccinarea nu au fost prevăzute sancțiuni pentru părinți.

STIRI.TVR.RO

comments

comments