full screen background image

“Thermonet” nu vrea să cumpere echipamente uzate de la “Termica”

Directorul general al companiei “Adrem Invest”, Adrian Bodea, a susţinut astăzi o conferinţă de presă.

“Adrem Invest” este compania care controlează atât producătorul de energie termică pentru municpiul Suceava, “Bioenergy” cât și distribuitorul acesteia, “Thermonet”.

La împlinirea a 6 ani de la naşterea proiectului “Bioenergy”, Bodea a spus că, deşi societatea merge “în pierdere”, toate investiţiile asumate vor fi finalizate până în 2018.

Bodea: “Noi ne-am asumat investiţii de 2,55 milioane de euro. Deşi lucrăm pe pierdere acum – cam 4 milioane de lei pe an, în 2018 vom termina investiţiile noastre. Asta înseamnă contorizare modernă, un sistem de monitorizare a pierderilor şi investiţii în reţele din secundar. Se au în vedere investiții mai mari decât cele prevăzute în contractul cu Primăria Suceava.”

Promisiunea vine după ce, săptămâna trecută, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a cerut conducerii „Thermonet”, transportatorul, distribuitorul şi furnizorul de agent termic în localitate, să treacă la materializarea investiţiilor la care aceasta s-a angajat, prin contractul de concesionare a serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură.

Adrian Bodea a vorbit şi despre faptul că pentru aceste investiții trebuie atrase fondul, dar este nevoie de cadrul legislativ.

Bodea: “Dorim să atragem fonduri pentru aceste investiții și credem că le putem atrage, dar avem nevoie de cadrul legislativ. Problemele ţin de staţia de pompare şi o bucată de reţea, care e responsabilă de cel puţin 10% din pierderi. Am oferit primăriei două posibile soluții: fie să ne concesioneze și partea care n-a fost concesionată, așa cum prevedea contractul de concesiune până la sfarșitul lunii decembrie 2015, fie să ne lase să construim o altă instalație de la zero, modernă, economică, cu pierderi în norma europeană și pe care să găsim modalitatea legală s-o achizitioneze prin licitație, în timp, așa cum ar permite fondurile pe care le are primăria pentru această destinație.”

Directorul “Adrem Invest” a mai precizat că “e contraproductiv să cumperi de la Termica staţia de pompare şi ţevile.

Pentru înstrăinarea utilajelor şi echipamentelor cu pricina, lichidatorii judiciari ai falitei “Termica”, cer 40,41 de milioane de lei, Consiliul Local Suceava oferindu-se să dea 8,22 de milioane de lei.

De remarcat că valoarea de intrare în contabilitate a bunurilor în litigiu este de 43,17 de milioane de lei, dar, potrivit evaluatorilor de la “Termica”, după 3 decenii de utilizare deprecierea activelor vizate ar fi de doar 7%.

Adrian Bodea a abordat şi problema debranşărilor de la sistemul centralizat: “Încercăm să găsim o soluţie care să presupună investiţii minime din partea clientului nostru pentru contorizare. În colaborare cu Primăria Suceava, Thermonet caută soluţii facile, dar şi ecologice, de ultimă generație, propunându-și să permită clienţilor să-şi controleze costurile de energie termică în cel mai scurt timp.Noi trebuie să fim competitivi şi să ajungem la un preţ compatibil cu centrala de apartament. Există dificultăţi tehnice, unde nu ne permitem să încurajăm debranşarea, dar sunt şi situaţii în care o încurajăm, pentru că la un punct termic avem doi consumatori.”

Refritor la subvenţii, Bodea a declarat că “eliminarea subvenţiilor e de dorit”, dar că populaţia nu poate suporta brusc creşterea costurilor energiei termice şi acest lucru trebuie avut în vedere.

În cadul conferinţei de presă, managerul “Thermonet”, Toma Suru, a anunţat că, în curând, societatea va avea un centru de relaţii cu clienţii, pentru a veni în sprijinul celor care doresc informaţii şi vor să se debranşeze.

Înregistarea integrală a conferinţei de presă o puteţi asculta mai jos:

comments

comments