full screen background image

Ion Lungu, la întrunirea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat luni, 8 mai, la întrunirea Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România.

Alături de membri ai Comitetului Director, la şedinţă au fost prezenţi Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, Graţiela-Leocadia GAVRILESCU, Ministrul Muncii și Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa VASILESCU, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, Sirma CARAMAN şi Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, Ciprian Lucian ROŞCA.

Temele de pe ordinea de zi a şedinţei au fost Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Proiect de lege de modificare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, Codul Administrativ, Legea Prevenţiei, OUG pentru modificarea şi completarea unor prevederi din OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, Aprobare: Act Constitutiv şi Statutul / Institutul Național de Studii şi Cercetări în Administraţie Publică (INSCAP).

“Am ridicat probleme specifice cu care se confruntă municipiul Suceava. Am cerut imperativ să fie transferate Casele de Cultură la municipalități, lucru susținut şi de ceilalți colegi primari.”, a precizat Lungu, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România.

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă, a solicitat Ministrului Mediului, să se găsească urgent o soluţie pentru reglementarea problemei cauzate de intrarea în vigoare, de la începutul anului, a OUG 196/2005, cea prin care se prevede taxarea cu 80 de lei pe tonă pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale prin depozitare.

“Avem o mare problemă cu taxa de mediu, adica OUG 196/ 2005, care penalizează toate autorităţile locale. Este o prevedere profound incorectă şi acest lucru trebuie schimbat. Noi propunem să fie penalizaţi doar cei care nu reciclează, care nu colectează selectiv şi care nu îşi fac acea cotă de material selectiv. Nu trebuie să fie suprataxate toate autorităţile locale, cid oar acelea care nu îşi fac treaba.” a explicat Preşedintele AMR.

“Suntem deja în negocieri pentru ca legea 196/ 2005 să fie modificată şi să nu mai apară probleme la nivelul autorităţilor locale. Şi, desigur, nici cetăţeanul nu trebuie penalizat pentru ceva ce nu a fost învăţat să facă : colectare selectivă. Acum îl vom învăţa să facă asta, prin campanii de informare, şi îi vom explica şi care sunt avantajele. Propunerea noastră este ca taxa de 80 de lei la tonă să rămână, dar să eliminăm taxa de 100 de lei, care era, în fapt, o dublă taxare, am convenit ca populaţia să plătească diferenţiat pentru ceea ce produce şi să se facă selectarea pe două fracţii, uscată şi umedă. Producătorii de ambalaje vor putea finanţa astfel nişte proiecte ale UAT-urilor, dar doar acolo unde administraţiile locale îşi fac treaba şi colectează selectiv.”, a punctat Ministrul Mediului.

Prim – vicepreşedintele AMR, Gheorghe Falcă, a subliniat necesitatea ca banii care vor fi colectaţi din amenzi să ajungă la autorităţile locale pentru a putea fi investiţi în modernizarea sistemelor de reciclare, iar, la rândul său, Preşedintele Executiv al AMR, Ilie Bolojan, a adus în discuţie necesitatea ca autorităţile locale să taxeze în funcţie de greutate sau volum, astfel încât cetăţenii să simtă că fac economie şi să fie motivaţi să recicleze.

În privinţa legii salarizării unitare, Preşedintele AMR a explicat: “Principiul conform căruia conducătorul instituţiei trebuie să aibă cel mai mare venit trebuie să se regăsească şi în administraţia publică locală. Primarul trebuie să fie pe prima poziţie, iar apoi, salariile să fie armonizate piramidal.”

Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a subliniat faptul că varianta corectă este ca, în fiecare localitate, Consiliile Locale, la propunerea Primarului, să stabilească grila de salarii, având în vedere faptul că o astfel de măsură ar fi un pas înspre descentralizare.

“Dacă vrei să dai multe salarii mici este alegerea ta sau poţi da mai puţine salarii motivante, oamenilor bine pregătiţi, oamenilor profesionişti.” a completat Robert Negoiţă.

Referitor la proiectul de lege privind autorizarea executării lucrărilor de construire şi desfiinţare, Gheorghe Falcă a adus în discuţie necesitatea ca propunerea AMR, aceea referitoare la reintroducerea acordului unic – cel care stabilea ca în 30 de zile toate autorităţile competente să fie obligate să elibereze avizele solicitate de Primării – să fie inclusă în legislaţie ce urmează să fie aprobată.

comments

comments