full screen background image

EUROVISION 2017 Totul este pregătit la Kiev pentru prima selecție a concursului european de muzică

În pofida unui cer acoperit prevestind ploaia, atmosfera festivă este omniprezentă în capitala ucraineană, unde marți seară se desfășoară prima selecție a concursului european de muzică Eurovision 2017, cu participarea a 42 de țări și absența notabilă a Rusiei, relatează EFE.

Un avion turbo-elice vopsit în roz și negru urează bun venit turiștilor pe aeroportul Zhuliany, unde au sosit zilele acestea mulți fani care speră să-și vadă triumfând reprezentanții din țara lor. Kievul pare cufundat într-o dulce siesta, cu străzile pustii înainte de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste care se celebrează la 9 mai, însă nimeni nu va dormi până la marea finală de sâmbătă, 13 mai.

La câteva sute de metru de piața Maidan — unde în urmă cu trei ani a avut loc o revoluție violentă care a degenerat într-un război civil în estul țării — mii de persoane de bucură de muzică în Villa Eurovision, un spațiu dedicat concertelor, teraselor, distracției și suvenirurilor și unde au fost amplasate ecrane gigant pentru a urmări minut cu minut festivalul.

Securitatea a fost una din principalele preocupări ale organizatorilor concursului dar și ale autorităților ucrainene care vor să demonstreze că orașul este zilele acestea unul al veseliei și nu al știrilor rele. Pe străzile învecinate Villei Eurovision au fost amplasate zeci de autobuze cu agenți de intervenție pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului.

Totul este gata pentru marele concurs de la Centrul Internațional de Expoziții de la Kiev, cu o capacitate de 11.000 de spectatori pe care organizatorii îi așteaptă să aflueze, în pofida situației economice dificile a țării. Săptămâna trecută, în fața temerii ca 200 de milioane de telespectatori din toată Europa să vadă sâmbătă locuri goale în sală, organizatorii au decis să scadă biletul de intrare la aproximativ 499 de grivna (aproape 20 de dolari).

Provocarea este de a umple cea mai mare sală din Ucraina atât în serile celor două preselecții, marți și joi, cât și la marea finală de sâmbătă. Portugalia și România se vor întoarce în concurs după un an de absență, în timp ce Bosnia și Herțegovina s-a retras din competiția de anul acesta din motive financiare. Rusia și-a anunțat, de asemenea, retragerea după ce interpretei Iulia Samoylova i-a fost interzis accesul în Ucraina după ce ar fi intrat ilegal in Crimeea, regiune anexată de Rusia în 2014.

Duetul compus din Ilinca și Alex Florea vor reprezenta România la Eurovision 2017, cu piesa “Yodel It”, după ce au câștigat Selecția Națională, desfășurată în martie.

AGERPRES

comments

comments