full screen background image

10 ani de la aderarea României la UE, marcaţi la Prefectura Suceava

Colegiul prefectural Suceava s-a întrunit, marţi, în şedinţă festivă, pentru a marca Ziua Europei, Ziua Independenţei de stat şi, de asemenea, pentru a sărbători împlinirea unui deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Intenţia întrunirii extraordinare a fost aceea de face un bilanţ, aşa cum, de altfel, a evidenţiat prefectul Mirela Elena Adomnicăi, secondată de prefectul Silvia Boliacu.

“Am gândit şedinţa într-un cadru festiv, pentru a face un bilanţ a ceea ce înseamnă pentru Suceava cei 10 ani trecuţi de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană”, a reliefat reprezentatul Guvernului în teritoriu.

Adomnicăi a prezentat plenului o situaţie privind atragerea, de către unităţile administrativ-teritoriale, a fondurilor europene în judeţul Suceava, a obiectivelor realizate cu acestea, cât şi a modului în care sucevenii au beneficiat de pe urma apartenenţei la UE.

Însă, nu înainte de a cere reprezentaţilor tuturor instituţiilor sucevene, beneficiare ale unor proiecte cu finanţare nerambursabilă europeană, să prezinte Instituţiei Prefectului sumele atrase în programarea 2007-2013.

“La această oră, la nivelul judeţului – şi cred că aceeaşi situaţie este şi la nivel naţional -, nu există vreo o instituţie care să spună cu exactitate câte fonduri europene au fost atrase şi în ce s-au concretizat acestea. Toate rambursările din aceşti 10 ani s-au făcut pe filiere separate, sub diverse aspecte care interesau în special anumite ministere de resort”, a punctat şeful serviciilor desconcentrate în teritoriu, precizând, de asemenea, că fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţul Suceava a avut cel puţin un proiect european.

În acelaşi cadru, inspectorul şef adjunct Cristiana Cuciurean, a făcut o informare similară, dar, de această dată, cu referire la accesările finanţărilor UE prin intermediul Inspectoratului Judeţean Şcolar Suceava.

La finalul, întrunirii, prefectul Mirela Elena Adomnicăi a concluzionat că “Europa are viitor în judeţul Suceava”, înmânând diplome de excelenţă surorilor Valentina şi Ioana Şvabu, de la Şcoala gimnazială “Ioan Băncescu” din Adâncata, şi Anei Maria Covaliu, de la Colegiul Naţional Economic Suceava, pentru premiile obţinute la concursuri cu tematică europeană.

comments

comments