full screen background image

Primăvara, sezon de maximă activitate a căpuşelor

Odată cu încălzirea vremii, va creşte şi numărul cazurilor de boală Lyme.

„A venit anotimpul căpuşelor. De fapt, în ceea ce priveşte comportamentul căpuşelor sunt două maxime de activitate: una este acum, primăvara, care este şi cea mai intensă şi care începe în martie şi se termină în iunie, a doua, toamna, în septembrie-noiembrie, dar care este mai redusă ca intensitate”, precizează Alexandru Vladimirescu, cercetăror la Institutul Clinic de Boli Infecţioase „Matei Balş”din Capitală.

Medicii afirmă că, în ultimii ani, s-au confruntat cu o creştere considerabilă a acestor cazuri, mai ales în mediul rural.

Măsurile de protecţie personale sunt cele mai importante. Cei care merg în parcuri, păduri, câmpuri cu verdeaţă multă, trebuie să poarte haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi şi textură mai deasă, precum şi pantofi fără orificii sau decupaje. De asemenea, pot fi folosite nişte substanţe de protecţie (o substanţă activă care dă rezultate este dietil toloamida sau aşa numitul DEET) pentru câteva ore.

Dar cel mai important este să fie verificate hainele şi pielea.

“Oamenii trebuie să fie atenţi când vin din drumeţie, dacă au un punct roşu care nu era normal să fie acolo. Poater fi o căpuşă care s-a înfipt în tegument şi care a început să se hrănească. După câteva ore, căpuşa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri căpuşele. Nu există risc decât dacă ai răni. Apoi, grădina trebuie orecum întreţinută. Căpuşele sunt mari iubitoare de umezeală şi atunci toate zonele umbrite din grădini pot adăposti căpuşe, de aceea iarba trebuie bine tunsă. De asemenea, tufişurile îngrădite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefică pentru că sunt distruse şi insectele bune”, explică Vladimirescu.

Dacă ai fost muşcat de o căpuşă, trebuie să te prezinţi neapărat la medic, orice alt tratament fiind de evitat.

În caz contrar, se poate ajunge la afecţiuni cronice.

“Boala, luată din pripă, se poate trata fără a exista sechele. Dacă boala nu este tratată, pot apărea sechele, iar tratamentele cu antibiotic nu mai sunt aşa eficiente, boala se poate croniciza şi poate produce paralizii şi chiar moartea”, spune Alexandru Vladimirescu.

comments

comments