full screen background image

Corupție în Coreea de Sud

Avocații fostei președinte sud-coreene Park Geun-Hye, destituită în urma unui răsunător scandal de corupție, au respins oficial marți toate acuzațiile care i se aduc, în cadrul unei audieri preliminare desfășurate la tribunalul central din Seul, relatează AFP și Yonhap.

“Respingem toate capetele de acuzare”, a declarat în fața tribunalului șeful echipei de avocați, Yoo Young-Ha.

Park Geun-Hye, în vârstă de 65 de ani, care se află în prezent în arest și nu a dorit să fie de față la audierea de marți, a fost acuzată în aprilie de 18 infracțiuni, între care abuz de putere, coerciție, corupție și divulgarea de secrete de stat. O nouă audiere preliminară este prevăzută pentru săptămâna viitoare, urmând ca procesul propriu-zis să înceapă peste două săptămâni.

Marți, avocatul principal al fostei șefe de stat s-a plâns între altele judecătorilor că echipa sa nu a avut timp să examineze toate cele 120.000 de pagini ale dosarului întocmit de organele de anchetă.

Park Geun-Hye este acuzată de complicitate cu fosta sa confidentă din umbră și prietenă de 40 de ani, Choi Soon-Sil, judecată și ea pentru abuz de putere și fraudă pentru că a profitat de relațiile sale pentru a extorca zeci de milioane de dolari de la cele mai mari companii din țară, inclusiv Samsung și Lotte. Moștenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost și el arestat, iar președintele grupului Lotte, Shin Dong-Bin, a fost de asemenea pus sub acuzare.

Scandalul a izbucnit la jumătatea anului trecut și a condus la demonstrații masive împotriva președintei Park Geun-Hye, care pe 9 decembrie a fost destituită de parlament și ulterior arestată.

Este pentru a treia oară în istoria recentă a Coreii de Sud când un șef de stat este deferit justiției pentru corupție, foștii președinți Chun Doo-Hwan și Roh Tae-Woo fiind la rândul lor condamnați în anii ’90 la pedepse cu închisoarea.

AGERPRES

comments

comments