full screen background image

2 mai – La mulți ani, Tinerețe!

Luna mai am început-o cu dreptul, dar cum tot ce e frumos se termină repede, zilele libere s-au cam terminat. Deocamdată. Vine ea luna iunie și ne vom răzbuna cu alte zile libere, tot așa, chiar de la început.

2 mai e totuși zi de sărbătoare, chiar dacă nu liberă de la serviciu. Puțini însă dintre tinerii de astăzi știu că e ziua lor. Sărbătoare la nivel național, așa cum a fost instituită prin lege, în anul 2004. Cei care erau tineri înainte de 1989 probabil știu semnificația zilei, pentru că pe atunci era singura sărbătoare legală pentru tineret. Dar cum nu s-a mai marcat în vreun fel special de multă vreme, au uitat să le transmită și mai tinerilor de azi semnificația ei.

La câte motive de sărbătoare se găsesc în zilele noastre, nici nu e greu de înțeles discreția în care scurge această zi. Păi, da! De 8 martie, nu există persoană de gen feminin, trecută de 4 ani, care să nu știe ce se sărbătorește. Pentru că e rost de daruri. La fel pe 1 martie, iar pe 24 decembrie, aceeași situație. Dar pe 2 mai ce se întâmplă? Nimic substanțial. Deși, conform aceluiași act normativ care a stabilit că 2 mai este Ziua Națională a Tineretului, toate autorităţile administraţiei publice centrale şi locale ce au atribuţii în domeniul educaţiei, culturii, sportului, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor au obligaţia să susţină financiar şi organizatoric respectivul eveniment.

Poate că mă înșel eu și s-au întâmplat lucruri memorabile pentru tineri de 13 ani încoace pe 2 mai. O fi însă problema de care ne plângem și cu alte ocazii legat de noua generație, în privința memoriei. O activează pe cea de scurtă durată și nu mai rețin de la un la altul semnificațiile unei zile.

Sau poate că, de fapt, nu se întâmplă suficiente lucruri frumoase în această zi, inițiate de autoritățile sau instituțiile mai sus menționate.

Indiferent de motiv, rămâne totuși faptul că azi tinerii se sărbătoresc, măcar la nivel teoretic. Poate vor reuși să facă pe viitor ei mai multe pentru ca Ziua Națională a Tineretului să nu rămână doar pe hârtie o sărbătoare.

La mulți ani, Tinerețe!

 

prof. Maria Adriana Nichitean

comments

comments