full screen background image

Ministrul Mediului lucrează la un nou program Rabla pentru electrocasnice

Dacă aveți electrocasnice vechi și vreți să le schimbați, nu va grăbiți! Ați putea beneficia de o primă de la stat. Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Știrile TVR, că lucrează la un nou program RABLA care să încurajeze reciclarea aparatelor de uz casnic. E o soluție și pentru a scăpa de depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru un consum mai mic de energie.

România ocupă ultimul loc în Europa la capitolul reciclare. Mai puțin de 5% din produsele de care nu mai avem nevoie sunt refolosite, potrivit Eurostat. Aruncate la întâmplare, deșeurile metalice rămân printre cele mai periculoase surse de poluare.

Ministerului Mediului vrea să stimuleze și reciclarea electrocasnicelor și pregătește un program similar cu RABLA pentru mașini. Ar urma să înceapă în vară, iar cei care vor cumpăra frigidere, aragaze, maşini de spălat pot primi un bonus de la stat. Trebuie, în schimb, să trimită la reciclare un electrocasnic uzat.

Valoarea bonusului și detaliile programului vor fi stabilite de autorități, în urma discuției cu reprezentanții centrelor de reciclare și cu retailerii.

Implicarea statului în achiziția de electrocasnice ar fi o premieră pentru România. Până în prezent, doar retailerii au susținut, prin promoții, schimbul de produse de uz casnic.

comments

comments