full screen background image

Avalanșa din Retezat a fost declanșată de către victimele acesteia

Salvamontiștii din județul Hunedoara apreciază că avalanșa care a avut loc, sâmbătă, în Retezat, ar fi fost declanșată dintr-o eroare a grupului din care făceau parte și cele două victime, observațiile de la fața locului indicând că zăpada a plecat la vale de sub poteca pe care circulau cele șapte persoane.

“În momentul în care au ajuns în Căldarea Berbecilor și au început să urce către vârf (vârful Peleaga — 2.509 metri n.r.) au secționat o față mare de zăpadă. Poteca a secționat masa mare de zăpadă. Partea de deasupra nu a mai avut legătură cu cea de dedesubt, care a pornit cu ei, la vale”, a declarat luni șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, zăpada grea le-a antrenat pe cele șapte persoane pe o lungime câteva zeci de metri, coada avalanșei fiind situată la circa o sută de metri de locul de plecare.

Șeful Salvamont Hunedoara a ținut să precizeze că al doilea grup, format din 51 de persoane aflate pe creastă la o școală de ghizi, nu are nicio implicare în declanșarea avalanșei.

“Cei șapte și-au declanșat avalanșa. Cei de la școala de ghizi n-au avut nicio treabă și le-au venit în ajutor. Mai mult decât atât, i-au extras din conul de avalanșă. Deasupra zonei de avalanșă era un perete intact de zăpadă. Din fericire, nu a plecat și partea de sus”, a spus Bodean.â

Avalanșa în care au decedat adolescenții Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) a avut loc în zona Șaua Bucurii—Poiana Pelegii, în locul denumit “Căldarea Berbecilor”, zăpada care a venit la vale antrenând și resturi de bolovani.

În avalanșă au mai fost prinse alte cinci persoane care au necesitat îngrijiri medicale în spital, răniții aflându-se acum în afara oricărui pericol.

Operațiunea de recuperare a celor doi adolescenți decedați în Retezat a durat duminică peste 11 ore, cei 23 de salvamontiști și jandarmi montani confruntându-se cu condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă, și a viscolului.

Poliția a deschis un dosar penal, in rem, cu privire la faptă, ancheta fiind coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

AGERPRE

comments

comments