full screen background image

Exercițiu de alarmare în situații de protecție civilă, între orele 10.00 – 12.00

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va desfășura, săptămâna viitoare, un amplu exercițiu, la nivel național, pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017.

În perioada 18-21 aprilie, în localități din țară, inclusiv în cele din judeţul Suceava, va fi declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice.

Simulările vor începe marți, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii judeţului Suceava vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10:00-15:00.

De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

Se recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratului pentru situații de urgență.

Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma „EXERCIȚIU”.

 

Programul de desfăşurare al exerciţiului este următorul:

– 18.04.2017, orele 10:00-12:00, în judeţele: Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea;

– 19.04.2017, orele 10:00-12:00, în judeţele: Suceava, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prohova, Vaslui şi municipiul Bucureşti;

– 20.04.2017, orele 10:00-12:00, în judeţele: Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj şi Sibiu;

– 21.04.2017, orele 10:00-12:00, în judeţele: Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Astfel, miercuri, 19 aprilie, locuitorii judeţului Suceava vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10:00-12:00.

 

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

 

„La nivelul judeţului Suceava, există 150 de sirene de alarmare publică, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

În anul 2016, inspectoratele pentru situații de urgență (ISU) din ţară au organizat 1.533 exerciții de alarmare la nivelul localităților. Din acestea, 34 de exerciţii au fost efectuate de către pompierii militari la nivelul judeţului Suceava, acțiuni derulate în colaborare cu Comitetul Județean și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin GĂLEATĂ.

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

comments

comments