full screen background image

Candidații la prezidențiale din Franța, avertizați asupra riscului unui atentat iminent

Măsuri sporite de securitate au fost decise pentru a asigura siguranța principalilor candidați la alegerile prezidențiale din Franța, în contextul anunțului făcut marți de ministrul de interne, Matthias Fekl, despre arestarea, la Marsilia, a doi bărbați suspectați de planificarea unui atac “iminent”, relatează Le Figaro și BFMTV.

Potrivit anchetatorilor, cei doi bărbați de 23 și 29 de ani intenționau să atace sediul unuia dintre candidații în alegerile prezidențiale, fără a se preciza însă despre cine este vorba. Atacul urma să fie comis “în termen foarte scurt, se poate spune, în zilele următoare”, a adăugat ministrul.

Echipele de campanie ale candidaților au fost avertizate dinainte — potrivit echipei lui François Fillon, încă de vineri — în legătură cu această amenințare teroristă, fiindu-le difuzate fotografiile celor doi suspecți. Serviciile de securitate ale principalilor candidați au fost în consecință întărite.

Vinerea trecută, la Montpellier, o anumită tensiune se simțea printre organizatorii mitingului lui François Fillon. Filtre au fost instalate la intrarea într-un parc expozițional și nu la ușile sălii, unde urma să aibă loc mitingul propriu-zis, pentru a securiza mai bine întregul eveniment, la care erau așteptate aproximativ 3.000 de persoane. Oficial, membrii echipei de campanie n-au făcut nimic deosebit cu această ocazie, cu excepția mașinilor jandarmeriei, care patrulau la fața locului. Totuși, percheziția corporală devenise mai sistematică.

Într-un comunicat dat publicității marți, candidatul dreptei a reacționat la arestarea celor doi suspecți, subliniind că “democrația nu trebuie să se încline în fața amenințărilor și a intimidărilor teroriștilor”.

Candidata extremei drepte, Marine Le Pen, președinta Frontului Național, a declarat că ia “în serios” amenințarea teroristă. Ea contează pe “profesionalismul” forțelor de securitate pentru a se putea evita cel mai grav dintre scenarii. Mitingurile partidului său au fost deja vizate de Daesh (acronimul în arabă pentru gruparea Statul Islamic) ca ținte preferate.

Potrivit lui Louis Aliot, vicepreședintele FN, pe baza informațiilor colectate de serviciile de informații, Ministerul de Interne a avertizat principalii candidați la președinție prin directorii lor de campanie.

Luni seara, la penultimul miting al său la sala de spectacole Zénith din Paris, Marine Le Pen a beneficiat de o securitate sporită, dar care nu a putut opri pătrunderea subită pe scenă a două militante Femen, rămase nedetectate în public.

Echipa de campanie a candidatului organizației civice “En Marche!” (liberal-socială) este de asemenea în alertă, potrivit Le Journal du Dimanche. Fostul ministru al economiei Emmanuel Macron a dat publicității și el un comunicat de presă, ca reacție la informațiile privind dejucarea unui atentat cu cinci zile înaintea primului tur de scrutin.

Macron salută “comunitatea serviciilor de poliție și de informații” care a permis dejucarea acestui “plan terorist destinat să perturbe grav campania prezidențială în curs de desfășurare”.

Un număr sporit de polițiști de la Serviciul de protecție, specializat în securitatea persoanelor, au fost desfășurați pentru această campanie: 12 în jurul lui François Fillon, tot atâția pentru a asigura paza lui Benoît Hamon (socialist), opt au fost detașați pentru Jean-Luc Mélenchon (stânga), șapte pentru Emmanuel Macron (independent).

Cel mai mai amenințat pare să fie candidatul dreptei Francois Fillon. Luni, serviciile de securitate i-au cerut acestuia să poarte o vestă antiglonț, dar el a răspuns printr-un refuz categoric.

UCLAT, Unitatea de coordonare a luptei anti-teroriste, l-a clasat pe candidatul Republicanilor la nivelul 2 al persoanelor aflate în pericol, pe o scară de la 1 la 4 (la nivelul 1 se încadrează cele mai amenințate persoane, în timp ce la 4 cele mai puțin vizate). François Fillon este singurul candidat clasificat în această categorie. Marine Le Pen este la nivelul 3, Emmanuel Macron și Jean-Luc Mélenchon la 4, potrivit BFMTV.

Amenințarea teroristă planează încă asupra desfășurării acestor alegeri prezidențiale, de aceea primăria Parisului a decis să interzică toate întrunirile publice în seara primului tur al scrutinului, potrivit informațiilor unui membru al echipei unui candidat, scrie Le Figaro, dar o confirmare oficială în acest sens încă nu există.

AGERPRES

comments

comments