full screen background image

19 aprilie – Darnici de Paști

Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Cu toții ne gândim la ea cu bucurie. Cei mari se gândesc la tradițiile bisericii, pe care le-au moștenit de la părinți și pe care încearcă să le transmită și tinerilor de azi din familie. Cei mici, însă, se gândesc chiar cu și mai multă bucurie, pentru că asociază Paștele nu doar cu tradițiile religioase, ci mai mult cu venirea iepurașului cel darnic.

Bineînțeles că cei ce au copilărit înainte de 89 nu știau de existența urechiatului darnic în zi de sărbătoare. Au aflat despre el la vârsta la care, în calitate de părinți, preluau dărnicia personajului pe care îl credeau doar o altă invenție comercială venită de peste ocean, menită să umple magazinele în căutarea de cadouri.

De fapt, iepurașul de Paști nu e o invenție deloc recentă. E chiar mai vechi decât momentul descoperirii Americii de către europeni. Simbolul lui provine din vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiței Eastre.

Legenda spune că Eastre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp. Pentru a o salva de la moarte, a transformat-o în iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a mulțumi celei care o salvase, iepuroaica decora ouăle făcute și i le dăruia zeiței. Astfel, a luat naștere tradiția ca iepurașul să aducă daruri copiilor de Paști.

Vechi obiceiul, deci! Adaptat la vremuri noi, ce-i drept. Căci ouăle au căpătat dulceața ciocolatei, iar iepuroaica s-a învelit și ea în staniol strălucitor, căci e tot de ciocolată. Germanii sunt însă primii, și nu americanii, cei care au inventat dulciurile în formă de iepurași, pe la 1800, dulciuri făcute din aluat de foi și zahăr. Mai târziu, emigranții germani au dus tradiția iepurașului de Paști care aduce ouă vopsite copiilor cuminți și în America.

Un alt motiv pentru care se crede că iepurașii sunt parte integrantă a tradițiilor vechi de Paști este și faptul că ei sunt legați puternic de lună, în tradiția păgână. Iepurele este și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii, așa cum bine știm cu toții, sunt cele care determină în ce zi sărbătorim Paștele, în fiecare an.

Indiferent de motivul care a făcut ca iepurașul să fie darnic tocmai în zi de Paști, el este prezent cam în toaă lumea, diferind doar tradițiile legate de el. Să spunem însă că există și țări în care nu iepurașul aduce ouăle colorate copiilor. Spre exemplu, în Elveția ele sunt aduse de cuci, iar în anumite zone din Germania de către vulpițe.

Iepurași, cuci sau vulpițe toate sunt darnice în zi de Paști, oriunde în lume. Motiv pentru părinții și de pe la noi să fie asemenea. Să dăruiască dulciuri, timp și povești legate de Paști propriilor copii. Dulciurile ideal doar în zile de sărbătoare, timp și povești – zilnic. Asemenea dozelor de educație.

comments

comments