full screen background image

14 aprilie – Semnificații

În preajma Sfintelor Sărbători ale Paștelui, cu toții, duși mai mult sau mai puțin la Biserică, dar care avem o valoare supremă la care să ne raportăm, încercăm să înțelegem mai mult și mai bine Cele Sfinte ale Bisericii.

Tradiții sunt multe cele din preajma Paștelui, frumoase toate prin aceea că reușesc parcă să ne facă, măcar și pentru un timp scurt, mai buni, mai îngăduitori la greșelile celorlalți, mai doritori de curățenie pe la exterior și mai ales pe dinăuntru.
Vinerea Mare e și ea o zi cu tradiții. Transmise din moși strămoși. Gesturi cu semnificații atât de străvechi, încât au fost parte uitate. Rămâne însă gestul, făcut pentru că așa spune tradiția că este bine.

Până nu de mult, mergeam în această zi la biserică să trec pe sub masa aflată în mijlocul ei. De ce? Pentru că se zice că e foarte bine să faci acest lucru în Vinerea Mare. Bine pentru tine și cei la care te gândești cu drag. Dar care este, până la urmă, adevărata semnificație a acestui gest am aflat-o de puțin timp. Și asta pentru că am fost întrebată de juniorul familiei de ce se obișnuiește să treci pe sub masa din biserică în Vinerea Mare. Poate mulți dintre dumneavoastră ați fi știut să răspundeți mai bine decât mine la această întrebare. Eu n-am știut atunci să răspund decât cu banalul ,,Pentru că așa este tradiția și așa este bine.”

Drept pentru care, recunoscându-mi carențele într-ale celor ce țin de tradițiile bisericești, am căutat să aflu răspunsul. Vi-l spun și dumneavoastră, cei care poate, ca și mine, n-ați studiat prea multă religie la școală, pentru a putea oferi un răspuns mai bun curiozității celor mici.

Atunci când trecem pe sub masă, refacem simbolic coborârea lui Hristos în mormânt. Coborâm împreună cu El, pentru a învia mai apoi, împreună. Cei mai mulți trec de trei ori pe sub masă, se spune în amintirea celor trei zile în care a stat trupul lui Hristos în mormânt. Alții trec o singură dată, închipuind astfel unicitatea jertfei lui Iisus. Numărul trecerilor pe sub masă e mai puțin important, atâta vreme cât cunoști măcar că gestul simbolizează moartea și punerea în mormânt a lui Hristos. Iar dacă îți dorești să poți învia alături de El și să dobândești viața cea veșnică în împărăția Sa, e necesar ca simbolic, în zi de Vinerea Mare, să mori și să treci prin mormântul imaginat de masa din mijlocul bisericii.

Fie că respectați sau nu obiceiurile legate de Vinerea Mare, nu poate să vă strice cunoașterea semnificațiilor lor. Așa cum nu strică niciodată nicio doză mică de educație.

comments

comments