full screen background image

Chirii micşorate pentru sucevenii care locuiesc în apartamente ANL

Sucevenii care locuiesc cu chirie în garsoniere şi apartamente construite prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe ar putea avea parte de o micşorare a sumei achitate cu titlul de chirie.

Aceasta în baza unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, potrivit căreia chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuinţe ANL vor fi diminuate prin raportare la venitul realizat pe membru de familie.

În municipiul Suceava, chiriile au fost majorate în anul 2013, conform unei metodologii care a luat în calcul amortizarea investiţiei, achitarea impozitelor pe clădiri şi taxei pe teren, cât şi cheltuielile pentru întreţinere.

Dacă până la acea dată se achitau chirii subvenţionate începând de la 100 de lei, ulterior, în funcţie de numărul de camere, noile chirii s-au stabilit la un minim de 180 de lei pe lună, în cazul unui apartament cu 2 camere, până la un maxim de 380 de lei, pentru un apartament cu 3 camere.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care îşi propune să asigure protecţie socială persoanelor cu venituri mici, chiria va fi limitată la maxim 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care respectivul venit este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară.

Chiria va fi calculată la maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

De asemenea, chiria plătită va fi calculată la cele mult 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei.

comments

comments