full screen background image

6 aprilie – De bine…

Deși se apropie vacanța de Paști, deși nu mai e foarte mult nici până la vacanța de vară, sunt convinsă că n-ați auzit foarte des în jur persoane bucurându-se de acest fapt. Dimpotrivă! Mulți se gândesc că sărbătorile ce se apropie le încarcă suplimentar programul cu pregătirile pentru masa festivă, cu curățenia de vară, iar despre vacanță se plâng că e atât de departe, încât nici nu-și doresc să se gândească la ea că-i apucă depresia.

Chestia aceasta cu plânsul de mila personală și cu vizualizarea jumătății goale a paharului pare să-i prindă bine pe mulți dintre noi. Dar cum afară vremea este în schimbare spre bine, din punct de vedere meteorologic cel puțin, zic că n-ar fi rău să încercăm să mai schimbăm în bine ceva și pe dinăuntru.

Dar pentru o schimbare durabilă, e musai, cel puțin în cazul adulților, de o înțelegere a ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne văităm întruna, nemulțumiți și convinși că suntem demni de compasiune. Un cercetător american cunoscut, al emoțiilor negative sub formă de nemulțumiri constante, a plecat de la ideea că negativismul și faptul că ne plângem constant, ne afectează structura și funcționarea minții și a corpului. Creierul se remodelează permanent în funcție de stimulii repetitivi pe care îi oferim. Circuitul sinapselor creierului se modelează în funcție de gândurile pe care le avem. Deci forța gândului nu e doar un scenariu de film SF, ci chiar o realitate. Gândești negativ, creierul și apoi corpul tău vor prelua informația și se vor conforma. Pe lângă faptul că ne facem noi înșine rău, le facem rău și celor din jur, care preiau și ei informația, prin empatie. Creierul reacționează la expresiile celorlalți oameni și încearcă să le copieze trăirile pentru a le întelege “dramele”.

Simplu, deci! Gândești negativ, găsești în permanență motive pentru a te plânge?! Rămâi în cercul celor ce nu se simt și nici nu o duc prea bine. Încerci să schimbi perspectiva și să vezi partea plină a paharului?! Corpul va urma creierul și va funcționa și el mai bine. Ține deci doar de noi felul în care modelăm și remodelăm creierul, gândind pozitiv… Pentru că sărbătorile ce se apropie sunt motiv de bucurie, căci ne vor aduce mai aproape de oameni dragi, iar până la vacanța de vară mai e doar o azvârlitură de băț.

Gânduri pozitive să aveți! De ajutor e și consumarea dozei de educație.

comments

comments