Ministerul Justiției a avizat negativ modificările aduse în Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese, a declarat miercuri ministrul Tudorel Toader, care a precizat că instituția pe care o conduce are o inițiativă legislativă care se referă și la modificarea prevederilor privind această infracțiune.
“Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru că proiectul de lege despre care am vorbit astăzi se referă și la modificarea articolului 301 și articolului 308 privind conflictul de interese. De la noi, sub semnătura mea, a plecat o avizare negativă, de nesusținere a proiectului de lege, pentru că venim cu proiectul nostru prin care le punem în acord. Este adevărat că noi rămânem aici în limita deciziilor CCR, dânșii, legiuitorul, au deplină libertate să modifice mai mult decât limitele deciziilor CCR. Legiuitorul are bariera Constituției”, a afirmat ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă.
El a adăugat că legislația din România de multe ori nu are coerență, motivul fiind modificările survenite pe parcurs.
“Am vorbit și cred cu convingere faptul că avem un fel de inflație legislativă. Am repetat și repet faptul că legislația, de aceea avem o practică neunitară, pentru că legislația noastră de multe ori n-are coerență, n-are cursivitate, pentru că multe modificări survin pe parcurs, modificări de natură să adauge, să elimine, să rezolve ceva punctual în textul de lege, fără ca ele să se completeze, să aibă și coerență. Asta este procedura noastră parlamentară, are cineva o inițiativă care punctual poate să fie bună, dar numai pe fragmentul acela de lege”, a explicat Tudorel Toader.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil, marți, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, înlocuind ”conflictul de interese” cu sintagma ”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Potrivit amendamentelor adoptate de deputații juriști, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din “conflict de interese” în “folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Articolul modificat în comisie prevede că “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.
În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
AGERPRES