full screen background image

Fostul ciclon Debbie provoacă haos în Noua Zeelandă

Inundațiile au provocat blocarea drumurilor și închiderea școlilor, forțând sute de oameni să-și părăsească locuințele pe Insula de Nord miercuri, în condițiile în care ultima parte a puternicului ciclon Debbie a adus precipitații intense, relatează Reuters.

La o săptămână după ce puternicul sistem ciclonic a provocat importante pagube în Australia, în două orașe din Noua Zeelandă a fost declarată starea de urgență pentru că nivelurile râurilor au crescut din cauza precipitațiilor record. În Auckland, cel mai mare oraș din Insula de Nord, în jur de 10.000 de locuințe au rămas fără electricitate.

Până în prezent nu s-au raportat victime, dar autoritățile au avertizat că vârful de precipitații care urmează să fie atins mai târziu în cursul zilei de miercuri ar putea aduce până la sfârșitul zilei cantitatea de apă care cade de obicei în trei luni.

Acest lucru a provocat temeri de inundații în zonele care încă se refac de pe urma cutremurului devastator din luna noiembrie.

“Urmează cu siguranță și mai multe ploi și există risc de furtună cu tunete și fulgere și rafale de vânt foarte puternice”, a declarat meteorologul MetService Peter Little pentru Fairfax news. “Există chiar o mică posibilitate să se producă o tornadă”, a adăugat el.

Relieful muntos al Noii Zeelande face ca drumurile să fie vulnerabile la alunecările de teren și multe regiuni se refac încă de pe urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 din noiembrie.

Ciclonul Debbie, o furtună de categoria a patra pe o scară de cinci, a lovit statul australian Queensland săptămâna trecută și a provocat moartea a șase persoane, inundând stațiuni turistice, distrugând linii de curent electric și impunând închiderea minelor.

În Australia, zona lovită de dezastru s-a întins pe 1.000 km, de la insulele cu stațiuni turistice ale statului Queensland și până la fermele din statul New South Wales. În jur de 20.000 de locuințe erau încă fără curent electric marți, iar nivelul apei aduse de inundații era în creștere în unele zone.

Autoritățile au făcut apel la locuitorii din Rockhampton, în centrul statului Queensland, să se deplaseze în zone mai înalte în contextul în care se prognozează că râul Fitzroy va înregistra un nivel maxim joi.

AGERPRES

comments

comments