full screen background image

Atac chimic în Siria

Aviația siriană a lovit ‘un depozit al teroriștilor’ ce conținea ‘substanțe toxice’, a anunțat miercuri Moscova, la o zi după atacul chimic care a avut loc în nord-vestul Siriei și care a ucis zeci de persoane, inclusiv copii, informează AFP.

‘Potrivit datelor obiective ale Controlului rus al spațiului aerian, aviația siriană a lovit lângă Khan Shaykhun un mare depozit al teroriștilor’, a precizat, într-un comunicat, Ministerul Apărării al Federației Ruse, subliniind că acest depozit conținea ‘substanțe toxice’.

Depozitul găzduia ‘un atelier pentru fabricarea de bombe, cu substanțe toxice’, a subliniat ministerul rus, fără a preciza dacă aviația siriană a lovit în mod voit sau accidental acest depozit.

‘Arsenalul de arme chimice a fost livrat de combatanți veniți din Irak’, a adăugat Ministerul Apărării al Federației Ruse, calificând informațiile sale ‘pe deplin fiabile și obiective’.

Cel puțin 72 de civili, printre care 20 de copii, au fost uciși într-un raid aerian asupra orașului Khan Shaykhun, fief al insurgenților și jihadiștilor în nord-vestul Siriei.

Coaliția Națională, importantă componentă a opoziției siriene, a acuzat ‘regimul criminal al lui Bashar’ că a efectuat acest raid cu ‘obuze conținând gaz chimic’. Ea a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ‘convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă’.

Washingtonul, Londra și Parisul au acuzat de asemenea Damascul, care neagă și îi incriminează pe insurgenți.

OSDO a precizat că persoanele au decedat din cauza efectelor gazului, în special prin sufocare, dar organizația nu a fost în măsură să precizeze natura acestui gaz.

AGERPRES

comments

comments