full screen background image

Canada și Ucraina au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării

Canada și Ucraina au semnat luni la Ottawa un acord de cooperare în domeniul apărării, oficializând ajutorul canadian ce vizează o “întărire a capacităților” militare ale Kievului, transmite AFP.

Acest acord deschide calea unei liberalizări a vânzărilor de arme canadiene către Ucraina, care fac în prezent obiectul unor restricții.

Acordul este “un pas foarte important” spre acest obiectiv, a declarat ministrul canadian al Apărării, Harjit Sajjan, după ceremonia de semnare, la Ottawa, cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak.

Luna trecută, Canada a prelungit până în 2019 misiunea unui contingent al forțelor sale armate însărcinat cu instruirea și asistența trupelor ucrainene.

Acest contingent a fost desfășurat în aprilie 2015, în cadrul unei operațiuni internaționale cu Regatul Unit și Statele Unite, la puțin peste un an de la declanșarea conflictului armat din estul Ucrainei între armata regulată și milițiile pro-ruse.

“Acordul ne va permite să colaborăm îndeaproape pe probleme de securitate reciprocă și preocupări în materie de apărare”, a adăugat Sajjan.

Acordul “demonstrează forța angajamentului Canadei privind securitatea euro-atlantică și susținerea noastră fermă pentru Ucraina”, a spus oficialul.

Cei 200 de militari canadieni sunt desfășurați pentru a asigura “o pregătire individuală asupra mânuirii armelor” și de asemenea tragerea cu precizie sau neutralizarea explozibililor și muniției.

De la începutul misiunii, forțele armate canadiene au format 3.200 de soldați ucraineni, potrivit ministerului.

AGERPRES

comments

comments