full screen background image

Legea privind accesul la informațiile de interes public va fi modificată

Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public va fi modificată în urma unei dezbateri cu societatea civilă și cu autoritățile locale, a anunțat luni ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

“Legea 544 cu privire la accesul la informații de interes public o să o modificăm (…) într-o dezbatere cu societatea civilă și cu dumneavoastră (autoritățile locale — n.r.), în sensul în care putem facilita accesul la informații mult mai ușor pentru cei interesați și, pe de altă parte, să ușurăm și munca dumneavoastră, să nu fie o muncă redundantă. (…) Modalitatea în care dumneavoastră informați cetățenii trebuie să fie una cât se poate de transparentă și cunoscută de toată lumea”, a declarat Gabriel Petrea, la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România.

Potrivit ministrului, și aspectele care țin de site-urile autorităților publice trebuie să fie bine reglementate.

“Trebuie să standardizăm cumva informația de pe aceste site-uri. Lucrăm deja (…) la un ghid al standardizării site-urilor pentru persoane cu dizabilități, pentru că avem și o astfel de problemă. În momentul de față, nu toate site-urile se pretează a fi citite de acele motoare automate de traducere a textului în vorbire pentru persoanele cu dizabilități care utilizează aceste site-uri. În Legea 544, (…) o să prevedem acele seturi de date care sunt obligatorii a se fi publicat și procedura prin care răspundem la petiții, ce publicăm și care sunt datele care trebuie să ajungă obligatoriu la fiecare cetățean”, a mai spus Petrea.

Ministrul a făcut referire și la Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

“O să primiți în perioada următoare de la mine o solicitare cu privire la o cercetare pe care o facem și noi în ceea ce privește finanțarea ONG-urilor. Am vrea să avem o imagine foarte clară a fondurilor care merg către aceste ONG-uri pe diverse domenii, astfel încât să facem o hartă a finanțării”, a arătat Petrea.

AGERPRES

comments

comments