full screen background image

Protocol de colaborare pentru sprijinirea cercetării științifice românești

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării și Inovării vor conlucra pentru sprijinirea cercetării românești prin acțiuni de diplomație științifică și de promovare a proiectelor românești de cercetare și inovare, urmând ca pe pagina de internet a MAE și misiunilor diplomatice românești să fie creată o secțiune specială dedicată acestui domeniu, potrivit unui protocol de colaborare semnat miercuri de miniștrii Teodor Meleșcanu și Șerban Valeca.

“Promovarea activităților științifice din România și, implicit, a potențialului național de cercetare și inovare reprezintă un obiectiv pe care MAE și-l asumă astăzi alături de Ministerul Cercetării și Inovării, prin realizarea și semnarea acestui protocol de colaborare. Desigur, activitatea respectivă nu este nouă pentru noi, dar ea se formalizează astăzi ca un exemplu de bună practică de colaborare la nivel instituțional. Protocolul încheiat astăzi este o consecință directă a obiectivelor programului de guvernare și prevedere facilitarea contactelor cu organizații, instituții și specialiști din străinătate prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare românești, organizarea de activități de diplomație științifică, precum și identificarea în comun a celor mai eficiente metode de promovare a proiectelor românești de cercetare și inovare”, a declarat Teodor Meleșcanu, la sediul MAE, la finalul ceremoniei de semnare a documentului.

El a adăugat că un prim pas în implementarea protocolului îl va reprezenta “crearea pe pagina de internet a ambasadelor și a consulatelor României a unei secțiuni speciale dedicate proiectelor de cercetare și inovare”.

Meleșcanu a enumerat ca proiecte mari ale cercetării românești care vor fi sprijinite în baza protocolului — Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Râuri-Mări ‘Danubius’, Laserul de la Măgurele, tehnologiile pentru reactoare de generația a IV-a, precum și participarea României în cadrul Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN).

“Prin schimburile științifice dintre universitățile și centrele de cercetare din România și din străinătate se realizează, sperăm și cu sprijinul MAE și al ambasadelor și consulatelor, contacte la nivel uman și profesional care permit identificarea și rezolvarea unor probleme comune, stabilind punți de legătură chiar și acolo unde comunicarea politică poate, uneori, întâmpina anumite dificultăți. De asemenea, promovarea în străinătate a proiectelor majore de cercetare și inovare din România poate contribui în mod serios la atragerea unor investiții străine și la crearea, astfel, a unui cadru adecvat în care rezultatul proiectelor de inovare își regăsesc cu ușurință utilitatea în mediul de afaceri în domeniul industrial, pentru că, acum, mai mult decât oricând, este necesară o abordare pragmatică și integrată, știința și cercetarea fiind catalizatori pentru dezvoltarea economiei”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, protocolul reprezintă și “o dovadă a faptului că, într-o lume aflată într-o schimbare rapidă și permanentă, diplomația nu poate fi înțeleasă doar în sensul ei tradițional, ci are nevoie să se deschidă și spre alte domenii cum ar fi cercetarea, educația sau cultura”.

La rândul său, ministrul Șerban Valeca și-a exprimat speranța că în baza parteneriatului încheiat cu MAE, alături de diplomații de carieră, și cercetătorii români vor fi “buni ambasadori”, adăugând că, prin intermediul acestui proiect, “deschiderea pentru domeniul cercetării și inovării va fi mult mărită și deosebită”.

“În privința programului în sine, (…) pe lângă cele trei proiecte amintite de domnul ministru, care reprezintă pilonii de dezvoltare ai cercetării în următorii ani, până la nivelul anului 2030, Laserul de la Măgurele, Danubius și tehnologiile pentru reactoare de generație IV, sunt alte sute de proiecte în care cercetătorii români lucrează, o parte din ei au și cooperări internaționale. Și, cu ocazia acestei deschideri, sper să realizăm trei vectori: realizarea de proiecte de cercetare în comun, returnarea, să spunem, acel concept de brain return, deci întoarcerea și cuplarea cercetătorilor români din străinătate la proiectele din țară și, nu în ultimul rând, crearea de parteneriate, pentru că dorim ca lângă acești vectori (…) să creăm parcuri științifice și tehnologice, unde să se așeze și partenerii din industria de înaltă tehnologie”, a afirmat Valeca.

AGERPRES

comments

comments