full screen background image

Aleșii vor sancțiuni mai dure pentru magistrați

Senatorii din Comisia juridică dezbat, astăzi, mai multe proiecte care vizează statutul magistraţilor. Două dintre ele spun că judecătorii şi procurorii care greşesc cu rea-credinţă ar putea fi excluşi din magistratură, fără drept la pensie specială. De asemenea ar fi obligaţi să plătească şi prejudiciul. Un alt proiect dezbătut azi în Comisia juridică vizează incompatibilitatea aleşilor locali.

Potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputaților în legislatura trecută, judecătorii sau procurorii care au greșit cu rea-credință sunt obligați să acopere prejudiciile. Statul ar urma să îl despăgubească pe cel prejudiciat, după care ar trebui să își îndrepte acțiunea în instanță împotriva magistratului care a greșit.

De asemenea, procurorii sau judecătorii care încalcă cu rea-credinţă deciziile CCR sau legile în vigoare vor fi excluși din magistratură și nu vor mai primi pensii speciale, mai prevede proiectul de lege.

În discuție sunt și alte două proiecte de lege importante care vizează incompatibilitățile aleșilor.

Cele două proiecte legislative stipulează că funcționarii și demnitarii nu mai au voie să ocupe timp de trei ani aceeași funcție publică pe care o aveau atunci când au fost găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese.

În prezent, legea spune că funcționarii și demnitarii numiți nu mai au voie să ocupe timp de trei nicio funcție publică, cu excepția celor obținute în urma unor alegeri, iar cei care au fost aleși nu mai au voie nici să candideze timp de trei ani pentru o funcție publică.

digi24

comments

comments