full screen background image

Ciclonul Debbie a lovit nord-estul Australiei

Nord-estul Australiei se confruntă marți cu ploi torențiale și rafale puternice de vânt provocate de ciclonul Debbie, care a condus la evacuarea anticipată a mii de locuitori și la activarea planului de răspuns în caz de dezastre, informează AFP și DPA.

iclonul, clasificat la categoria 4 pe o scară de 5, cu rafale de vânt de până la 270 kilometri pe oră, a lovit continentul în jurul prânzului (02:00 GMT), în zona statului Queensland.

Situația din zonele afectate de ciclon se “deteriorează rapid”, iar autoritățile federale au activat planul de răspuns în caz de dezastre, a anunțat prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull. Acesta a declarat marți în Parlamentul din Canberra că Forțele de Apărare Australiene au instaurat un grup operativ comun, iar mii de persoane au fost mobilizate pentru a acorda asistență în zonele afectate, potrivit DPA.

Autoritățile s-au temut inițial că ciclonul Debbie va atinge zona de coastă în zori, în timpul mareei înalte, fapt ce ar fi prezentat un risc foarte ridicat de inundații, însă ritmul de înaintare al furtunii a încetinit peste noapte.

“Ne pregătim de o zi lungă, grea”, a declarat prim-ministrul regiunii Queensland, Annastacia Palaszczuk, care a avertizat împotriva riscului de deteriorare a infrastructurii și de întreruperea alimentării cu energie electrică. “Intensitatea vântului va fi din ce în ce mai mare”, a adăugat oficialul care a cerut locuitorilor să rămână adăpostiți.

În larg, arhipelagul insulelor Whitsundays a fost primul lovit de ciclon.

O persoană aflată în locuința sa de pe Insula Hamilton a declarat presei că zgomotul este asurzitor. “E ca și cum trec mai multe trenuri de marfă”, a spus bărbatul pe numele său Charlie pentru Australian Broadcasting Corporation.

Chris O’Brien, de la serviciile de pompieri din Queensland, a declarat că a primit informații cu privire la primele daune provocate de ciclon. “Suntem informați că din loc în loc acoperișurile încep să fie luate pe sus, inclusiv la unele dintre clădirile noastre din Whitsundays”, a spus acesta.

Autoritățile au anunțat locuitorii să se pregătească pentru cea mai puternică furtună de la ciclonul Yasi, din 2011, care a distrus mai multe locuințe și culturi din nordul Queensland.

3.500 de persoane au fost evacuate din orașele Home Hill și Proserpina, la o sută de kilometri sud de orașul turistic Townsville.

Aproximativ 2.000 de alte persoane care trăiesc în zona centrală a Bowen au fost, de asemenea, evacuate, mai arată sursa citată.

Circa 25.000 de locuitori din zonele joase din Mackay, spre sud, au fost avertizați să se adăpostească la înălțime de teama valurilor care ar putea depăși doi metri înălțime.

Din cauza progresului său lent, ciclonul Debbie ar putea provoca pagube majore pentru o perioadă lungă, au mai anunțat autoritățile, conform DPA.

AGERPRES

comments

comments