full screen background image

Problemele fermierilor suceveni, expuse la forumul economic “Agricultura încotro?”

Autorităţile ar trebui să ofere, în plan economic, acelaşi tratament firmelor cu capital majoritar autohton ca acela aplicat firmelor străine, pentru că numeroşi agricultori se plâng de discriminare negativă din partea statului.

Aceasta a fost una dintre ideile exprimate la forumul economic “Agricultura încotro?”, organizat de Camera de Comerț și Industrie Suceava, cu prilejul târgului “Agro Expo Bucovina”.

Fermierii participanți s-au plâns și de prețurile mici la valorificarea produselor agricole, de subvențiile scăzute și de lipsa personalului specializat și au spus că speră ca solicitările lor să fie soluționate favorabil de factorii de decizie de la București.

Prezent la dezbateri, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii, MARICEL DIMA, a promis că subvențiile vor fi plătite la timp și că vor fi intensificate investițiile în mediul rural.

Prefectul Mirela Adomnicăi a amintit de ordinul ministrului Agriculturii prin care s-a înfiinţat Comitetul de Coordonare a Administraţiei Agricole, arătând că acest organism va fi înfiinţat la Suceava săptămâna viitoare. Ea le-a dat o sugestie fermierilor suceveni, aceea de a colabora cu Inspectoratul Școlar Judeţean şi Universitatea ”Ștefan cel Mare” pentru pregătirea acelor categorii de specialişti care în prezent lipsesc în domeniul agriculturii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, consideră esenţial să se facă o inventariere a problemelor din agricultură mergând de la finanţare, organizarea de exploataţii agricole, cadastru şi până la valorificarea produselor pentru care vor trebui găsite soluţii comune.

Primarul Ion Lungu a arătat că e momentul ca agricultura să treacă de la faza de supravieţuire la performanţă, subliniind că în pieţele din municipiul Suceava el a luat măsuri pentru sprijinirea producătorilor în detrimentul ”samsarilor”.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Nicoale Troaşe, şi-a exprimat speranţa că problemele ridicate de fermieri vor fi rezolvate.

comments

comments