full screen background image

România va candida pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente

România își va prezenta candidatura pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unui Memorandum discutat astăzi în ședința de guvern.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Odată cu intenția ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, una dintre deciziile care vor trebui formulate la nivel UE face referire la realocarea agențiilor europene care își au sediul la Londra.

Relocarea la București a EMA reprezintă o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice, în prezent țara noastră nefiind gazdă pentru niciun sediu de agenție europeană. Atragerea unui sediu de agenție a UE ar contribui la creșterea rolului și vizibilității României ca stat membru al UE.

România deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.

De asemenea, în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice (Institutul Național de Cercetare ”Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeș. Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate.

Memorandumul stabilește, de asemenea, constituirea unui grup de lucru inter-instituțional, care va avea ca responsabilitate pregătirea candidaturii României. Din acest grup de lucru vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.

comments

comments




Leave a Reply

avatar