full screen background image

Două persoane depistate muncind „la negru”, în luna februarie

În luna februarie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 313 controale, din care 209 în domeniul relaţiilor de muncă şi 104 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 135 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 50.000 de lei.

În ceea ce priveşte activitatea în domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii au efectuat un număr de 209 controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 18 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 19.500 de lei.

În luna februarie, au fost depistate un număr de 12 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 10 persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal şi 2 persoane depistate fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la doi angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 10.000 de lei.

Printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

Referitor la activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii au efectuat un număr de 104 controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 117 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 30.500 de lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă insuficiente; instruire insuficientă; plan de prevenire și protecție lipsă sau incomplet.

În luna februarie la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 20 evenimente.

“Ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor s-a constatat faptul că la data de 1 martie 2017 figurează ca fiind înregistrate un număr de 122.899 contracte individuale de muncă active, din care 116.210 pe durată nedeterminată şi 6.689 pe durată determinată.”, a precizat Romeo BUTNARIU, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

comments

comments




Leave a Reply

avatar