full screen background image

Consiliul European, pe 9-10 martie

Consiliul European se reunește la 9-10 martie 2017, la Bruxelles, pentru a discuta despre economie, securitate și relații externe. Anterioara reuniune a Consiliului a fost una informală și a avut loc, în Malta, la 3 februarie 2017.

În ceea ce privește tema economiei, Consiliul European va discuta despre prioritățile pentru semestrul european 2017 și va aproba recomandarea privind politica economică a zonei euro. De asemenea, Consiliul European va analiza progresele înregistrate în ceea ce privește prioritățile legislative și principalele strategii: Strategia privind piața unică, Strategia privind piața unică digitală, Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital și uniunea energetică, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu.

Referitor la tema securității, Consiliul European va examina situația UE cu privire la securitatea internă și va urmări dacă s-au pus în practică concluziile sale din decembrie 2016 privind securitatea externă și apărarea.

Se vor aborda și teme de politică externă (ex: Balcanii de Vest), dar și alegerea președintelui Consiliului European, pentru perioada 1 iunie 2017-30 noiembrie 2019.

***
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una informală și a avut loc în Malta, la 3 februarie 2017, șefii de stat și de guvern adoptând Declarația din Malta, care se concentrează asupra măsurilor menite să stăvilească fluxul de migrație dinspre Libia către Italia. Declarația a fost adoptată în contextul în care s-a observat că pe ruta central-mediteraneeană au pătruns, în 2016, 181.000 de migranți în situație neregulamentară. Declarația mai prevede necesitatea ca UE să contribuie la reducerea presiunii exercitate asupra frontierelor terestre ale Libiei prin consolidarea capacității Libiei de gestionare a frontierelor și prin colaborarea cu țările vecine.

Un alt subiect al reuniunii informale din 3 februarie a fost pregătirea celei de-a 60-a aniversări a tratatelor de la Roma din 25 martie 2017. Discuțiile s-au bazat pe o reflecție politică asupra viitorului Uniunii Europene (UE) cu 27 de state membre, lansată după ce Regatul Unit a votat să părăsească UE, la 23 iunie 2016. În acest sens, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a adresat celor 27 de șefi de stat sau de guvern, la 31 ianuarie 2017, o scrisoare în care trece în revistă trei amenințări principale, periculoase pentru stabilitatea Europei: o nouă situație geopolitică, cu politică agresivă a Rusiei, războaie, terorism etc; o creștere a sentimentului naționalist, în țările membre UE; scăderea încrederii în integrarea politică în rândul elitelor proeuropene, scrie sursa menționată mai sus.

Consiliul European s-a reunit în cadrul unei ședințe formale, la 15 decembrie 2016, la Bruxelles, unde s-a discutat despre cele mai urgente aspecte legate de migrație, securitate și relații externe.

***

Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituțiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele șapte instituții ale UE. Astfel, Consiliul definește orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabilește agenda politică, în mod tradițional prin intermediul “concluziilor” adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes și măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte șefii de stat sau de guvern ai celor 28 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituției sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situații menționate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate cu unanimitate sau cu majoritate calificată.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar