full screen background image

Bugetarii vor avea salarii indexate anual cu rata inflației

Salariaţii din Sănătate vor primi creşterea salarială completă în 2018, iar ceilalţi bugetari vor primi creşterile etapizat în patru ani, spune ministrul Muncii.

După 2021, toate salariile bugetarilor vor fi actualizate cu rata inflaţiei, a afirmat miercuri Lia Olguta Vasilescu. Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anunţat că după terminarea discuţiilor cu sindicatele va trimite proiectul legii salarizării unitare la Parlament. Ea a mai spus că măririle de salarii pentru bugetari se vor face etapizat, până în 2021, singura excceptie fiind angajaţii din sănătate, care vor primi creşterile totale din 2018.

“Am fost atenţi să nu ieşim din anvelopa salarială (fondul total de salarii – n.red.) de 32 miliarde de lei pe cei patru ani, împreună cu Ministerul Finanţelor am făcut calcul şi ieşeam la 31 miliarde de lei. Vom face un nou calcul după discuţiile cu sindicatele”, a mai spus Vasilescu miercuri, în debutul şedinţei de guvern, potrivit Hotnews.ro.

“Legea schimba foarte multe principii, nu mai e pe clase de salarizare, ci pe funcţii”, a adăugat Lia Olguta Vasilescu, care a mai spus că va exista un fond de premiere de 5% din anvelopa salarială la dispoziţia fiecărui ordonator de credite, dar aceste premieri pot fi date doar în acord cu sindicatele.

De asemenea, ministrul Muncii a mai anunţat că în fondurile alocate sporurilor (în cuantum de 30% din anvelopa salarială) trebuie să intre obligatoriu voucherul de vacanţă.

Lia Olguta Vasilescu a mai spus că în proiectul legii salarizării unice există un capitol separat pentru indemnizaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor. Salariile acestora se vor calcula în funcţie de salariul mediu pe economie: “la toţi ceilalţi bugetari se pleacă de la salariul de bază la care se adaugă sporuri, dar demnitarii şi primarii nu au dreptul la sporuri, de aceea calculul la ei se va face în funcţie de salariul mediu pe economie”.

Olguta Vasilescu a mai spus că după 2021, anul în care se va încheia implementarea legii salarizării unice, salariile bugetarilor vor fi actualizate anual cu rata inflaţiei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar