full screen background image

Copiii cu sindrom Down vor beneficia de însoțitor cu indemnizația aferentă

În timpul guvernării Cioloş, mai exact pe 17 noiembrie 2016, au fost tăiate sumele alocate pentru însoțitorii copiilor cu dizabilități, prin Ordinul 1306/1883/2016.

Societatea și familiile care au copii cu dizabilități au reacționat la punerea în aplicare a ordinului ministrului din noiembrie 2016 privind eliminarea dreptului la însoțitori și au înaintat petiții online și pe mail către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Deputatul PSD, Maricela COBUZ, de profesie medic pediatru, transmite că #guvernarea PSD îndreaptă încă o nedreptare a guvernului tehnocrat – Cioloș”:

“În calitate de deputat, membru al Comisiei de sănătate și familie, am ridicat această problemă și am susținut rezoluția ei în condițiile în care am primit numeroase petiții din teritoriu.

Miercuri, 1 martie, ministrul sănătății, Florian-Dorel Bodog, și ministrul muncii și justiției sociale, Lia-Olguța Vasilescu, au semnat Ordinul privind copiii cu dizabilități, astfel încât copiii diagnosticați cu sindromul Down și alte dizabilități similare să beneficieze în continuare de însoțitor cu indemnizația aferentă.

Sindromul Down este o boală genetică prezentă încă din momentul conceperii fătului datorită unei modificări la nivelul cromozomului 21.

Acești copii au coeficientul de inteligență afectat în grade variate și pot asocia patologii grave, unele prezente de la naștere precum malformațiile cardiace, altele cu evoluțiile în timp precum leucemie.

Ca medic pediatru, în cadrul maternității Spitalului ”Sfântului Ioan Cel Nou” Suceava am întâlnit mame care au născut copii cu sindrom Down. Impactul psihic asupra ființei dătătoare de viață în momentul confirmării unui astfel de diagnostic devastator.

El marchează atât medicul cât și personalul dedicat îngrijirii copilului.

Acești copii au nevoie de o îngrijire specială și de o susținere permanentă din partea statului.

Printre alte obiective principale, Programul de Guvernare al PSD are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizavilități în condiții de egalitate și demnitate umană.

Pe 21 martie se serbează în fiecare an Ziua Internațională a Copiilor cu Sindrom Down, zi implementată de către ONU.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar