full screen background image

Ministrul Apărării: România e pregătită să facă față evoluțiilor complexe din mediul de securitate din regiune

România este pregătită să facă față evoluțiilor complexe din mediul de securitate care se manifestă în regiune, fiind datoria ei să aibă un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional, a declarat marți ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, la bilanțul MApN pe anul 2016.

El a precizat că bugetul instituției, de 2% din PIB, permite angajarea în direcția modernizării sistemului militar.

“Este datoria noastră să avem un sistem militar eficace și adaptat la contextul regional de securitate. Această nouă arhitectură a apărării implică o forță umană foarte bine pregătită, condiții corespunzătoare de muncă și o dotare modernă, care să permită armatei noastre să își îndeplinească misiunile la standardele așteptate de societate”, a punctat Leș.

Potrivit acestuia, în actualul context internațional, preocuparea principală a MApN a fost creșterea capacității operaționale a armatei, lucru care a depins în mare măsură de bugetul avut la dispoziție.

“Anul 2016 a fost unul de pregătire pentru o perioadă determinantă pentru armată, din 2017 fiind iniţiate programele de înzestrare şi proiectele de acte normative esenţiale domeniului apărării ce vor configura sistemul militar pe următoarele decenii. Este pentru prima dată când planurile mari se găsesc în concordaţă cu alocările bugetare. Vom cheltui banii responsabil şi transparent, cu fructificarea la maximum posibil a oportunităţilor de revitalizare a industriei naţionale de apărare”, a spus ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, la prezentarea bilanţului pe anul trecut.

La şedinţa de bilanţ au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Pentru noi rămân prioritare consolidarea parteneriatului strategic SUA-România şi construirea unui profil mai puternic în NATO şi UE, ca piloni strategici pentru garantarea securităţii ţării noastre”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

“Susținem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacității de apărare națională, transformarea, modernizarea și dotarea corespunzătoare a Forțelor Armate Române, dezvoltarea capabilităților pentru contracararea eficientă a amenințărilor asimetrice și hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, creșterea interoperabilității cu forțele aliate și partenere din cadrul NATO și intensificarea participării la misiunile și operațiile din zonele de interes strategic pentru România”, a afirmat Grindeanu, la bilanțul MApN pe 2016.

agerpres

comments

comments




Leave a Reply

avatar