full screen background image

Teodor Meleșcanu, la DNA

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări privind OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale.

“Am fost chemat pentru chestiunea cu Ordonanța 13. Voi răspunde la ce mă întreabă, deocamdată nu știu”, a spus Meleșcanu, la sosirea la DNA, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări privind OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale.

El a precizat că a avizat OUG 13 “în contextul introducerii în legislația română a unei directive a Parlamentului European și Consiliului Europei”.

Întrebat dacă fostul ministru al Justiției Florin Iordache i-a prezentat pe larg care sunt semnificațiile și consecințele ordonanței, Meleșcanu a răspuns: “Nu. Mi-am explicat eu pe larg, că știu să citesc”.

Ministrul de Externe a menționat că a citit întregul act normativ, însă de competența sa era doar prevederea referitoare la directiva europeană.

“Am dat avizul pentru că (…) se traduceau în legislația română prevederi ale unei directive a Parlamentului European și Consiliului Europei și trebuia să fim în acord cu această traducere”, a adăugat Meleșcanu.

El a arătat că s-a consultat cu subalternii săi din MAE cu privire la avizul dat pe respectivul act normativ.

“În mod normal, orice aviz pe care îl dă ministrul de Externe se face pe baza unei analize, (…) care este semnată de toate persoanele competente”, a punctat ministrul.

Despre faptul că responsabilitatea i-ar aparține ministrului Justiției, chiar dacă și el a dat avize, șeful diplomației române a spus: “Responsabilitatea îmi aparține mie pe problema includerii în legislația română a unor prevederi ale UE. Atât și pentru asta sunt gata să dau explicații”.

“Actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la anumite categorii de infracțiuni”, a afirmat Meleșcanu, întrebat dacă OUG 13 ar fi fost menită să favorizeze anumite persoane.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, procedura a fost respectată în cazul acestei ordonanțe de urgență.

“Ordonanța era pe site de 10 zile, așa că, la un moment dat sau altul, trebuia să intre pe ordinea de zi”, a precizat Meleșcanu, întrebat despre momentul în care s-a știut că actul normativ va fi introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

El a subliniat că este necesară adaptarea legislației la deciziile CCR.

“Din punctul meu de vedere, consider că este un act necesar, întrucât CCR a declarat ca neconstituționale unele prevederi de la infracțiunea de abuz în serviciu. Era normal să se facă un efort pentru a se adapta legislația la deciziile CCR”, a explicat ministrul.

Meleșcanu a susținut că se justifica urgența adoptării respectivei ordonanțe: “În condițiile în care avem un vid legislativ datorită faptului că în 45 de zile nu au fost puse de acord prevederile din Codul penal cu hotărârile CCR, da, se justifică”.

Întrebat dacă Guvernul și PSD ar trebui să țină cont de “vocea străzii”, Teodor Meleșcanu a spus că ordonanța a fost abrogată.

“E vorba de un fenomen care este relativ nou și e o premieră, cred că nu numai pentru noi, ci în general la nivel european. Este ideea de manifestații care nu au caracter politic evident și care se fac pe baza unei mobilizări pe mijloacele de socializare. Nu există organizatori, nu există autorizații, nu există nimic, dar oamenii își exprimă o anumită nemulțumire și în țara noastră cred că au dreptul”, a declarat ministrul de Externe.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar