full screen background image

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni sărbătoreşte 144 de ani de existență

Pe 21 februarie, Școala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni împlineşte 144 de ani de existență.

Cu acest prilej, se vor organiza, în perioada 20 – 24 februarie, Zilele Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, după umătorul program:

Luni (20.02)
*** „Ghiocei pentru școala mea”, clasa pregătitoare A și a III-a B, profesori învățământ primar Moroșan Silvia și Cozma Marcela, în parteneriat cu G.P.P.„Pinocchio”
*** „Mic atelier de creație” (modelaj în lut), clasa pregătitoare B, profesor învățământ primar Filipciuc Gabriela, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”
*** „Îmi place școala!”, clasa I B, profesor învățământ primar Dulgheriu Sabina

Marți (21.02)
*** „Atelierul artiștilor”, clasa I B, profesor învățământ primar Dulgheriu Sabina
*** „Școala mea-un vis colorat”, clasa a IV-a SbS, profesori învățământ primar Purdilă Cătălina, Lungu Cipriana, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”
*** „Chipul școlii mele”, (activitate comună cu părinți), clasa a III-a SbS, profesori învățământ primar Ciocoiu Maria, Catrina Alice
*** „Un mărțișor în dar, pentru școala mea!”, clasa pregătitoare SbS, învățătoare Săvoaia Iuliana, profesor învățământ primar Trifan Mihaela
*** „Pe urmele maestrului…” , clasa a II-a SbS, profesori învățământ primar Ivanov Iuliana, Ivanov Paulina
*** „Să gătim gustos folosind ingrediente de la producătorii locali!” (în cadrul proiectului „Mănâncă responsabil”), clasa a VII-a B, profesor Marian Brîndușa
*** Premierea câștigătorilor Concursului Județean „Pe urmele maestrului Ion Irimescu”, sala „Aurel Băeșu”, ora 12:00

Miercuri (22.02)
*** Expoziție personală (Feștilă Nicolae), clasa I B, profesor învățământ primar Dulgheriu Sabina
*** „Școala mea-familia mea!” (activitate comună cu părinți), clasa I SbS, profesori învățământ primar Suliman Carmen, Brăneanu Daniela
*** „Școala mea, cea mai frumoasă!”, clasa I A, învățătoare Moroșanu Ana
*** „Frumosul în școala mea”, clasa a II-a A, profesor învățământ primar Axinte Nicoleta, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”
*** „Alegeri responsabile în alimentație” (în cadrul proiectului „Mănâncă responsabil”), clasa a VI-a B, profesor Lencu Cristina
„Delicatese din bucătăria românească” (în cadrul disciplinei opționale „Arta alimentației și sănătate”), clasele a V-a, profesor Vîrvara Gabriela

Joi (23.02)
*** „Operele maestrului prin ochi de copil”, clasa a III-a A, în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”și G.P.N. „Lizuca”
*** „În memoria celor dispăruți”- slujbă de pomenire a maestrului și a cadrelor didactice care au activat în școală, ora 12:00

Vineri (24.02)
*** Festivitatea dedicată împlinirii a 144 de ani de existență a școlii
09:00 – 10:00 – Primirea invitaților
10:00 – 10:30 – Intervenții ale conducerii școlii și ale invitaților
10:30 – 10:40 – Premierea elevilor cu rezultate deosebite
10:40 – 12:00 – Sărbătorim prin cântec și dans

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” și-a deschis pentru prima dată porțile la 21 februarie 1873, sub denumirea de Şcoala primară de băieţi nr. 2 „ Prinţul Carol”, clasa I în acel an având înscrişi 25 de elevi. Învăţătorul şi, în acelaşi timp, directorul şcolii era preotul iconom Ioan Savel. Initial a functionat in localul de pe strada I.Dragoslav nr. 9, cu doua clase de baieti, apoi s-au infiintat si clase de fete. Directoarea şcolii nr. 2 de fete era Eufrosina Ivanovici. Sediul de pe strada Ion Dragoslav s-a dat în folosinţă în 1901.

În 1906 Şcoala 2 se transformă în şcoală mixtă şi-şi mută locaţia în casele avocatului Guter, pe strada N. Beldiceanu.

În anii 1916-1918, deşi se primise aprobarea de revenire în localul de pe strada I. Dragoslav, acesta era folosit ca spital şi activitatea didactică s-a ţinut în casele învăţătorului Gh. Paradopol care nu a perceput nici o taxă pentru acest gest.

În 1897 comunitatea evreiască, prin efortul financiar al membrilor săi, dă în folosinţă într-un local propriu din N. Beldiceanu, Şcoala Israelită de băieţi şi fete. În timp, în această clădire a funcţionat din 1948 Şcoala medie mixtă nr. 2, formată în urma reformei prin restructurarea Şcolii de fete „ Principesa Elena”.

Acest local din strada N. Beldiceanu, local ce este folosit și în prezent, a suportat lucrări de renovare capitală şi extindere în 1992, devenind o şcoală modernă, dar păstrându-şi eleganţa arhitecturală de altădată.

Din 1998, graţie generozităţii Maestrului Ion Irimescu, care a răspuns afirmativ la solicitarea colectivului didactic, şcoala a fost înnobilată cu numele domniei sale, care a devenit renume în anii care au urmat. Tot în 1998, s-au organizat câte o clasă „Step by step” ,fiind prima şcoală din judeţul Suceava care a implementat cu succes această alternativa educaţională şi o clasă „Waldorf”. În prezent, continuă alternativa educaţională „Step by step”, alături de învăţământul tradiţional.

În toată această perioadă denumirea scolii s-a schimbat de mai multe ori din „Şcoala de baieti”, „Şcoala de fete”, „Şcoala israelită de băieţi şi fete”, „Liceu de fete”, „Şcoala generală nr.2”, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 „Ion Irimescu” şi, în prezent, Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.

Școala Gimnazială „ Ion Irimescu” este o şcoală cu tradiţie, în care clasicul se îmbină cu modernul, profesorul este prietenul matur al elevului în efortul acestuia în devenire. Este şcoala prin care şi-au purtat paşii scriitorul Mihail Sadoveanu, când a venit de la Paşcani la Fălticeni, academicianul Mihai Băcescu, academicianul Petru Jitariu, fiul învăţătorului Petru Jitariu, profesorul universitar doctor Emil Perjeriu, publicistul Grigore Ilisei si mii de elevi care de-a lungul anilor au făcut şi fac cinste părinţilor, profesorilor, comunităţii fălticenene, ţării.

comments

comments




Leave a Reply

avatar