full screen background image

”Împreună pentru educația mileniului III”, la Rădăuţi

În perioada 9- 12 februarie, școli din municipiul Rădăuți, Voitinel și Dornești precum și Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava, au fost gazdele unei delegații formată din trei cadre didactice, un consilier raional și o elevă de la Liceul teoretic “Mihai Eminescu”, orașul Drochia, Republica Moldova.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului educațional transfrontalier ”Împreună pentru educația mileniului III”, inițiat de Școala Gimnazială ”Gheorghe Popadiuc” din Rădăuți, la care au aderat și Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Școala Postliceală Sanitară ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Rădăuți, Colegiul ”Andronic Motrescu”, Școala Gimnazială Voitinel, Școala Gimnazială Dornești și Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava.

Programul vizitei a cuprins participarea la Sesiunea anuală de comunicări cu tema Școala mileniului III organizată de Casa Corpului Didactic Suceava în colaborare cu Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Membrii delegației au contribuit la dezbateri pe temele Managementului școlar, Formării continui a cadrelor didactice și al Educației fizice și sportului școlar. A fost vizitată apoi Cetatea de Scaun a Sucevei.

Delegația a fost primită la Primăria Rădăuți de către Primarul municipiului, ing. Nistor Tătar, consilierul județean col (r) Simion Sticleț și consilierul local – președintele comisiei învățământ-cultură a Consiliului Local Rădăuți, prof. Radu Munteanu. La întâlnire a participat și domnul Mihai Frunză, fost primar, artizanul înfrățirii localităților Rădăuți și Drochia.

Coordonatorul proiectului, prof. Marcel Colibaba, directorul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Popadiuc” din Rădăuți, a prezentat motivația proiectului

Proiectul ” ÎMPREUNĂ PENTRU EDUCAȚIA MILENIULUI III” urmărește să contribuie la dezvoltarea socio-educațională a comunităților din localitățile Rădăuți- Voitinel- Dornești- Drochia (Republica Moldova), prin crearea unor mecanisme de cooperare transfrontalieră, a unui cadru de comunicare și schimb de experiență și a unei rețele în care elevii, profesorii și membrii comunităților să se implice în proiecte sau activități comune. Partener educațional – resursă pentru dezvoltarea personalului didactic, a fost Casa Corpului Didactic “George Tofan” Suceava.

Proiectul intenționează să promoveze o cultură a cooperării, a participării și a dialogului intercultural și să dezvolte capacitatea școlilor de a elabora și implementa proiecte educaționale și parteneriate instituționale. Școlile-pilot intenționează să construiască un climat educațional democratic, printr-un management participativ (în care elevii și profesorii sunt parteneri de dialog) și prin activități curriculare și extra-curriculare.

Obiectivele proiectului:

– Sustinerea dialogului intercultural și educațional și a transferului de practici bune la nivelul cadrelor didactice, elevilor și autorităților din domeniul educatiei,

– Dezvoltarea parteneriatului între școlile participante din România și din Republica Moldova, atât prin contactul direct (vizite, școli de vară), cât și prin comunicare electronică.

Rezultatele așteptate:

– ameliorarea atitudinilor civice și interculturale la nivelul elevilor, cadrelor didactice și al reprezentanților comunității locale; o mai bună motivație pentru implicarea în viața comunității

– o mai bună legatură școală-comunitate

o mai bună capacitate a școlilor de a elabora și de a implementa proiecte școlare și comunitare, de a identifica nevoile locale

– dezvoltarea la profesori și la elevi a unor competențe de comunicare, de colaborare, de lucru în grup, de a analiza o problemă din multiple perspective, de dialog intercultural.

Coordonarea la nivelul fiecărei instituții va fi realizată de către : prof. Marcel Colibaba, prof. Petru Nicuță, prof. Radu Gheorghe Munteanu, prof. Paula Ciobîcă, prof. Florin Drîmbă, prof. Rodica Cîrdei, prof. Lavinia Biliciuc, prof. Manuela David și prof. Georgeta Colibaba.

S-a născut un prim subproiect ce va fi derulat de școli și va încerca să răspundă unei întrebări care a planat asupra tuturor participanților la discuțiile din timpul vizitelor în școlile partenere:

CE LĂSĂM ÎN URMA NOASTRĂ, DUPĂ O VIAȚĂ LA CATEDRĂ… ?

Proiectul a primit titlul POMUL DEVENIRII NOASTRE și vizează activități de protecția mediului și activități de educație pentru cetățenie democratică, contribuind astfel al îndeplinirea rolului școlii în comunitate.

În acest sens autoritățile locale s-au angajat să sprijine demersurile ce vor fi întreprinse pentru a sublinia importanța unui bun parteneriat interinstituțional.

Primarul municipiului Rădăuți s-a referit în cuvântul său și la disponibilitatea reluării colaborării cu autoritățile locale ale orașului Drochia și s-a angajat să întreprindă demersurile oficiale necesare. A avut loc un dialog constructiv între membrii delegației și gazdele rădăuțene, încheiat cu un foarte emoționant moment muzical pe versurile Poetului Nepereche, interpretat de un cor al elevilor de la Școala Gimnazială Bogdan Vodă Rădăuți.

Serile sejurului au fost măiestruos conturate de către ansamblul folcloric Ciobănașul, condus de prof. Dumitru Pomohaci.

Momentele emoționate au culminat cu vizita la mormântul lui Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna, unde membrii delegație au adus pios omagiu.

Pentru viitoarea întâlnire (la Drochia), din primăvara 2017, s-a stabilit plantarea efectivă un pom – simbol : POMUL DEVENIRII NOASTRE !

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar