full screen background image

13 februarie – Frecvențe inspirate

În cazul în care nu știați sau nu a apucat să vă spună nimeni încă, pe 13 februarie se marchează Ziua Mondială a Radioului. La cât de multe sărbătorim zilnic, ar fi fost mirare să nu existe și o astfel de zi. Pentru că radioul chiar face parte din viața multora dintre noi. Poate mai puțin acum, decât înainte de 1989, când duceam lipsă de emisiuni TV. Pe vremea aceea, ascultam cu plăcere tot ce se difuza în boxele mai mari sau mai mici din dotare. Pentru că exista un radio cam în fiecare casă, indiferent de bugetul familiei.

La noi, prima emisiune a avut loc în urmă cu 89 de ani. Atunci se inaugura Postul Național de Radio din România. Jurnale de știri, șlagăre, teatru radifonic, emisiuni de tot felul… pe toate le lăsam să umple tăcerea din case la acea vreme.

Mi-aduc aminte că era un radio mic și în casa bunicilor mei de la țară. Acolo am ascultat prima dată Vocea Americii sau Europa Liberă. Bunicul, care fusese pe front în al doilea război mondial, asculta atent, în timp ce împletea coșărci la ceas târziu din noapte sau la primele ore ale dimineții. Mi se părea un ritual straniu, pentru că nu înțelegeam mare lucru din ce se spunea. Mă simțeam însă părtașă, bucuroasă fiind că eram prezentă la ceva ce în vremea aceea era interzis, dar pe care bunicul, trecut prin multe, îl valida prin atenția pe care o dădea zilnic celor spuse.

Acum, nimic aproape nu mai e interzis. Pe posturile de radio se aude mai mult muzică. La volanul mașinii se pornește radioul, se fixează frecvența și rar o setezi acolo unde mai e vorbă. Despre educație sau nație. Pentru că vrei să te relaxezi, iar muzica e cea mai bună cale.

Mă gândeam însă că radioul, ca și televiziunea, ar putea face mai mult. Printre melodiile preferate de tineri ar putea strecura informații și discuții care să-i ajute să crească frumos. Ambalate priceput printre refrene ușor fredonabile, informațiile acestea ar ajunge mai ușor la ei. Și, încetul cu încetul, poate vor ajunge să asculte mai mult la radio și altceva decât muzică. Important însă este să se transmită și altceva decât muzică, iar părinții de la volan, purtători de copii spre școală, să seteze frecvența care oferă și acest altceva.

Închei acum, urându-le colegilor din radio, de ziua lor, alegeri inspirate în privința muzicii și discuții interesante, strecurate pe frecvențe!

comments

comments




Leave a Reply

avatar