full screen background image

Soluţii pentru cei care nu mai pot plăti creditele în franci elveţieni

Negocieri cu băncile, acţiuni în instanţă şi darea în plată. Sunt soluţii pentru cei sufocaţi de creditele în franci elveţieni, după ce legea conversiei la cursul istoric a fost declarată neconstituţională. Clienţii pot invoca impreviziunea pentru a li se reduce povara. Dacă zeci de mii dintre ei ar notifica băncile, puterea lor de negociere ar fi mai mare, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Negocierea direct cu banca sau prin Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare. Ar fi prima soluţie pentru cei împrumutaţi în franci elveţieni, care au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult decât atunci când au luat creditul. Până acum, mulţi clienţi s-au plâns că nu au obţinut mare lucru.

După decizia 623 de anul trecut a Curţii Constituţionale, clienţii mai au o soluţie: reechilibrarea contractului prin procedura de dare în plată. Trebuie să o ceară în scris băncii, pe motiv că sunt într-o situaţie de impreviziune şi ar fi ruinaţi, dacă nu li s-ar reduce din povara datoriei.

Cei cărora li se va accepta darea în plată nu vor mai fi urmăriţi până la bătrâneţe, şi nici urmaşii lor: datoria li se va şterge.

Dacă nu se înţeleg cu banca, oamenii pot cere în instanţă adaptarea creditului la condiţiile actuale, pe motiv de impreviziune. Poate fi stabilit un curs de schimb mai mic decât cel actual pentru plata ratei. Se poate acorda şi o reducere la datoria rămasă de achitat.

Între timp, iniţiatorul legii conversiei creditelor la cursul istoric a anunţat că va susţine un nou proiect în Parlament.

comments

comments




Leave a Reply

avatar