full screen background image

Ministrul Ana Birchall, interimar la Ministerul Justiției

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis președintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiției.

Propunerea a fost făcută în conformitate cu prevederile art. 106 și art. 107 alin. (3) și (4) din Constituția României, republicată, precum și cu cele ale art. 9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare.

Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care Florin Iordache și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Justiției.

Ana Birchall: “Înțeleg responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției”

După propunerea de nominalizare pentru preluarea mandatului de ministru interimar al Justiției, Ana Birchall subliniază importanța responsabilității în exercitarea acestei funcții:

“Îi mulțumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au investit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate și echilibru. Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate”.

Ana Birchall a fost învestită ministru delegat pentru afaceri europene la data de 4 ianuarie 2017.

În decembrie 2016, Ana Birchall a câștigat un al doilea mandat de deputat în județul Vaslui, continuând astfel activitatea parlamentară începută în 2012. În perioada februarie 2015 – decembrie 2016 a ocupat funcția de Președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. În aprilie 2014 a fost numită Înalt Reprezentant al Prim-ministrului pentru afaceri europene și parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcție neretribuită, deținută până în octombrie 2015), după ce pe parcursul anului 2012 a deținut poziția de consilier al premierului.

Licențiată a Facultății de Drept, Universitatea București și a Facultății de Drept și Relații Internaționale (șefă de promoție) a Universității Nicolae Titulescu în anul 1996, Ana Birchall și-a continuat studiile la Yale Law School, Yale University, S.U.A., fiind primul român admis simultan la cursurile de masterat în drept la mai multe universități precum Yale, Harvard, Oxford, Cambridge și New York University. A absolvit cursurile de masterat (L.LM.) în anul 2000, iar în 2002 obține titlul de doctor în drept (J.S.D., “Student Marshal” – în calitate de reprezentant al anului de doctoranzi 2002) sub îndrumarea Prof. Anthony T. Kronman, decanul Yale Law School. Tema lucrării de doctorat a fost “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din țările Central și Est Europene” – o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, România, Ungaria, Polonia și Cehia. Pe tot parcursul studiilor de doctorat a fost bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School.

Ana Birchall este membră a Baroului București, a Comitetului Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School și Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, al Policy Network din Marea Britanie și al Terra Nova din Franța.

comments

comments




Leave a Reply

avatar