full screen background image

Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului

Moţiunea de cenzură iniţiată de parlamentarii PNL şi USR este votată astăzi în plen. Dezbaterile au început. Moţiunea este susţinută şi de parlamentarii Partidului Mişcarea Populară, însă are puţine şanse să treacă.

ORA 13.50 Senatorul PMP Traian Băsescu:

-voi face notă discordantă cu toţi vorbitorii. Pentru că de la înălţimea experienţei mele, nu-mi pot permite demagogia. Vorbesc pe documente.

-cel mai sensibil lucru al O 13 este legat de abuzul în serviciu, Eu însumi am avut dezbateri lungi, un an, la televiziuni, pe tema definiţiei abuzului în serviciu. Avem obligaţia ca oameni politici, după ce am contestat îndelung această definiţie, să privim în decizia CCR. Deci un procuror trebuie să-i spună celui pe care-l acuză că a încălcat articolul x. În dispozitivul CCR, avem 3 elemente fundamentale de care trebuie ţinut cont: precizarea că încălcarea trebuie să fie a unei dispoziţii exprese, din lege, şi nu o chestiune de îndeplinire defectuasă. 2) legat de existenţa vătămării grave a intereselor unei persoane fizice sau juridice. De ce nu te duci în contencios pentru recuperarea celor 5 ani, de ce trebuie să bagi în puşcărie un om? 3) Curtea stabileşte un act – adică un act primar, adică o lege, o OUG sau o ordonanţă. Nu-mi este foarte clar dacă aici se încadrează şi hotărârile judecătoreşti definitive. Foarte probabil că da. Nu e nevoie să faci o cauză de cod penal dacă omul nu a avut nici el, nici persoane dezinteresate, nici familia lui, un bun material. Fără bunul material nu rezolvi nimic.

-infracţiunea de abuz în serviciu trebuie să îndeplinească 3 condiţii: intenţie, folos necuvenit şi încălcarea legii. Spuneţi-mi dacă sunt îndeplinite.

Călin Popescu Tăriceanu:

– În ultimele zile, luni, în SUA sute de mii de oameni au ieşit în stradă manifestând împotriva preşedintelui, Trump, în Marea Britanie au protestat faţă de Brexit.

– În România au fost proteste la Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni.

– Este dreptul lor, cred că este cel mai important drept pe care l-am câştigat după Revoluţie.

– Este o situatie generală,

– Rolul liderilor este să nu alimenteze dezbinarea. PSD si ALDE au făcut un pas înapoi pentru a nu accentua destabilizarea Romaniei. PNL, USR şi preşedintele Iohannis, nu.

– Folosesc politic nemulţumirea unora pentru a crea o criză fără precedent.

– Moţiunea readuce în prim plan o obsesie a PNL – corupţia. Fără îndoială că românii sunt interesaţi de corupţie, dar trebuie văzută corupţia în tot ansamblul ei, cea a instituţiilor de forţă o vedeţi? Clasa politică a început să se reformeze, dar instituţiile nu.

– Fostul şef operativ al SRI şi-a dat demisia în mijlocul unui scandal de corupţie, cu vacante exotice.Procurorul şef al DNA este şi ea implicată în acest scandal şi parte a binomului SRI-DNA deşi legea interzice implicarea serviciilor în anchetele DNA.

– Nu avem niciun răspuns legat de ce s-a făcut în aceste instituţii

– România primeşte din ce în ce mai multe cereri de la CEDO. Mulţi oameni au fost condamnaţi nevinovaţi. Vă amintesc cazul Marianei Rarinca

– Dl Iohannis refuză să înapoieze statului sume mari de bani datoraţi pentru închirierea unei case.

– DIICOT,ANI, sunt implicate în dosare – iată principalul izvor de corupţie de azi. Cei numiţi să conducă instituţiile de forţă sunt corupţi de putere. Tot ei cred că mai sunt în măsură să îi controleze pe cei aleşi de cetăţeni.

– Avem din ce in ce mai multe semnale că folosesc miniştri pentru a obţine putere, cazul Prună.

– este şi cazul d-lui preşedinte. Este pregătit să dezbine România pentru a obţine mai multă putere şi un guvern al lui. În loc să fie factor de coagulare si coliziune politica, avem un preşedinte al dezbinării

– Ironia sorţii este. În 1947 primăria Sibiului i-a acordat titlul de onoare lui Andrei Vîşinski, procurorul trimis să stalinizeze România. La distanta de 70 de ani, PNL îşi laudă călăul şi este paralizat de frică.Mi-am adus aminte ce-am citit în decursul timpului.

-Mi-aţi lăsat un gust amar pentru felul în care aţi reacţionat la legile graţierii.

– Din păcate, unul câte unul liderii PNL au fost scoşi din joc prin anchete politice.

– USR, un partid fără ideologie, fără lider, fără program, cu oameni care sunt pregătiţi ăa execute numai ceea ce li se ordonă. PNL a pierdut alegerile cu un scor ruşinos.

– Sunt convins ca moţiune va fi respinsă.

– În SUA strada nu a decis preşedintele ci votul popular.

– Într-o democraţie votul popular este sfânt iar mişcările de stradă nu sunt folosite politic, este o regula de baza a democraţiei pe care preşedintele trebuia să o respecte. Înseamnă că nesocoteşte votul populat.

– Drumul României trebuie să fie de construcţie,de dialog. Doresc să demarăm discuţii cu magistraţii, cu mediul academic, cu societatea civilă, şi în urma acestor dezbateri vom putea demonstra că România vorbeşte şi nu urăşte. Acesta este drumul spre un stat democratic.

– Am să vă povestesc o istorie. La finele lui 2008 după cum ştiţi PNL a trebuit să treacă în opoziţie. Hotărârea care a fost luată atunci a fost ca niciunul din membrii executivului să nu mai participe la şedinţele viitorului guvern. A venit cineva şi a spus că vrea o derogare. Mi-a spus „Sunt ambalat într-o chestiune foarte mare. Vreau să-mi leg numele de acest proiect important”.

– Fostul ministru a devenit ministru al Justiţiei şi în cabinetul următor. Aceasta şine de un aspect minor, faptul că la noi oamenii nu sunt ataşaţi de valori şi principii. Ce a ieşit din acest efort? O lucrare monumentală, nişte coduri cu care România să se poată lăuda? Nu. Au ieşit nişte coduri catastrofale care transformă România dintr-o ţară democratică într-una a procurorilor, în care drepturile cetăţenilor sunt călcate în picioare.

ORA 13.20 Kelemen Hunor, preşedintele UDMR:

-Pentru noi, preocuparea esenţială, în acest moment, nu este soarta guvernului Grindeanu, dilema noastră nu este dacă mai are majoritate sau nu. Preocuparea noastră este dacă în România anului 2017 există separaţia puterilor în stat sau este doar ficţiune. Răspunsul meu este cât se poate de clar: în România este din ce în ce mai greu că există stat de drept, nu doar din 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept. Dacă legile votate în Parlament nu mai sunt respectate, oare putem vorbi de stat de drept? Dacă există un articol din Legea educaţiei care nu este respectat, cum mai putem vorbi de stat de drept? Dacă articole care vizează drepturile minoritărilor naţionale sunt încălcate, putem vorbi de stat de drept? Sau că se naţionalizează bisericile? Cum să existe stat de drept dacă deciziile CCR nu sunt respectate? Statul de drept a primit o lovitură uriaşă pentru că, sub umbrela CSAT, serviciile secrete au fost cuplate cu instituţii cu mecanisme netransparente. Există presupunerea că deciziile justiţiei în unele cazuri au fost influenţate, drepturile fundamentale ale omului au fost încălcate. Statul de drept, de ani de zile este o glumă proastă.

-De ani buni, deciziile politice majore nu mai sunt luate de câtre cei aleşi.

-România, din păcate, de ani buni, nu este guvernată. Şi în anii trecuţi a fost doar o iluzie. De ani de zile Parlamentul nu legiferează.

-Nu se poate vota cu conştiinţa împcată nici împotriva moţiunii, nici în favoarea ei.

-Astăzi deputaţii şi senatorii UDMR se vor abţine de la vot.

ora 13:10 Nicuşor Dan:

– acest guvern a călcat linia roşie

– cu mult efort societatea noastră a reuşit să realizeze un sistem în care cei care au greşit, plătesc. Ceea ce a făcut Guvernul Grindeanu, noaptea, a vrut să şteargă acest efort.

– ştim cu toţii că dl Grindeanu nu a făcut această ordonanţa, ci dl Dragnea. Domnul Grindeanu se putea opune, dar a fost laş, a pus interesele ţării mai prejos de interesele şefului de partid, şi pentru asta şi-a pierdut încrederea

– de încrederea în Guvernul României depinde şi stabilitatea internaţională şi economică a României. Vi-l inchipuiţi pe domnul Grindeanu discutând de la egal la egal cu Angela Merkel? Nu, pentru ca şi-a pierdut încrederea.

– de încredere au nevoie tinerii care se gândesc dacă să continue în România sau peste hotare. Cu stupoare am aflat că mulţi oameni se gândesc dacă să plece din România.

– suntem într-unul dintre momentele în care acesta decizie pe care o vom lua va fi judecată şi de copiii noştri şi de istorie.

– Istoria va reţine punctele critice ale acestor momente.

– Strada a avut dreptate. Trebuie să le fim recunoscători pentru că au reuşit să repare ceea ce a greşit acest guvern.

– Ştiu că există o puternică presiune asupra dvs. pentru susţinerea acestui guvern, ştiu că adevăratul lider al acestui Guvern ar fi în stare să arunce în aer întrega Românie, pentru a scapa de dosarele sale penale. Va rog să fiţi de partea istoriei, nu a unui om, un biet om, cu două dosare penale.

ora 13:00 Declaraţii Raluca Turcan , preşedintele interimar al PNL

– acesta moţiune este o sancţiune politică la adresa unui guvern.

– sloganul unei democraţii originale pe care domnii Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu vor să o instituie-

– odată terminată campania, aţi uitat de oameni şi v-aţi închis noaptea în Guvern pentru a da legi

-rar s-a mai văzut în România un abandon al interesului poporului

– în mai puţin de două luni aţi reuşit să stricaţi imaginea internaţională României legând-o de subiectul corupţiei

– trei oameni cu inclinaţii spre abuz nu pot decide soarta României

– trei oameni au reuşit să strice imaginea României asa cu doar minerii şi Iliescu au mai făcut-o

– ati comis-o foarte grav! o ţară întreagă v-a prins în flagrant! Ce aţi facut ăn aceste zile arată dispreţul faăa de regulile democraţiei. Niciun rezultat electoral nu poate justifica abuzul

-Aţi înşelat votul oamenilor şi aţi distrus speranţa, din punct de vedere democratic singura soluţie pentru dvs este demisia de urgenţa a dvs şi a întregului Cabinet complice.

– Dl prim-ministru, abrogarea ordonanaţei nu va absolvă de păcate, trebuie să plătiţi cu funcţia. Dacă aţi fi avut respect faţa de poporul român aţi fi plecat imediat după abrogarea ordonanţei

– acest Guvern a făcut un rău uriaş acestui popor. Fiţi de partea poporului, nu de partea dl Grindeanu şi a complicilor lui. Pentru dreptate, să se facă lumină şi acest guvern să demisioneze sau să fie demis.

ORA 12.50 Declaraţii Liviu Dragnea:

– când v-aţi referit la ordonanţa ruşinii, v-aţi referit la cea a doamnei Prună, adoptată în 24 de ore?

-şi PNL şi USR, alături de prteşedintele Iohannis, se pare că nu sunt interesaţi deâct de recâştigarea rapidă a unui capital politic, asumându-şi riscul să dezbine România. Aţi introdus o moţiune ipocrită. Această moţiune nu este decât o notă de subsol la discursul slab de ieri a preşedintelui Iohannis.

-acest guvern a făcut pentru români într-o lună, cât n-a făcut PNL şi USR într-un an. Cât credeţi că veţi mai duce această bătălie? O lună, un an, patru ani? Lăsaţi guvernul nostru să guverneze!

-moţiunea atacă o problemă în faţa căreia guvernul s-a repliat deja. Guvernul va lua şi alte măsuri pentru stingerea unui conflict nedorit.

-sper că sunteţi conştienţi cu toţii că dacă Guvernul nu a adoptat aceste măsuri, acestea nu trebuie făcute. Ele trebuie făcute pentru a feri judecătorii. Pentru Codul Penal, zdrenţuit de peste 100 de decizii ale CCR, cine îşi asumă răspiunderea?

-vă puteţi ridica împotriva mea a PSD, a Guvernului, dar nu împotriva interesului românilor. Noi considerăm că alegerile s-au încheiat şi că acum este timpul pentru a guverna.

ORA 12.47 Declaraţii Cătălin Predoiu:

– Dle prim-ministru, nu mă îndoiesc că aţi studiat câteva aliniate din coduri, ce nu ştiţi este despre munca noastră, a tuturor. Codurile au fost unele dintre puţinele lucruri din România şi trebuie să le apărăm. Spre deosebire de ordonanţa d-voastră, a ruşinii, codurile au fost dezbătute aici, în comisii, în parlament. Codurile au fost făcute transparent aici, în văzul tuturor.

VIDEO
Sorin Grindeanu, discurs
ORA 12.35 Sorin Grindeanu susţine poziţia guvernului:

– Avem un buget care aduce prosperitate românilor. Avem toate pârghiile pentru a implementa un program votat de români.

-E greu să nu remarc că această moţiune nu-şi mai are obiectul, Mă aşteptam la o o abordare profesionistă din partea PNL atunci când a susţinut această moţiune. Dar l-au trimis pe Cătălin Predoiu să o susţină, un ministru care a coordonat două legi privind codurile penale, pe care CCR le-a amendat. Domnule Predoiu, nu a fost niciodată vorba de o ordonanţă pe graţiere. Cred că cineva din PNL, cu mai multă experienţă, putea să susţină această moţiune. Cred că colegii din PNL au dat socoteală la alegeri. Parlamentarii USR – lipsa de experienţă i-a făcut să se asocieze cu PNL, pe care până ieri i-au criticat. Sper să salveze România mai bine decât prin somn.

-Aţi auzit dorinţa preşedintelui Iohannis să pună cât mai repede “guvernul meu”. Cred că avem o datorie faţă de încrederea populară şi să guvernăm în continuare. Vă rog să nu acceptaţi acest joc.

-Acum nicio lună aţi votat acest guvern şi ne-aţi acordat încredere.

-Este responsabilitatea noastră să avem permanent uşile deschise către toţi primarii, preşedinţii de CJ, indiferent de culoarea politică.

-dincolo de programul de guvernare, nu putem să ignorăm ce s-a întâmplat. Cred că românii care au ieşit în stradă au dreptul să o facă. Îmi explic public aprecierea pentru jandarmii care şi-au făcut datoria. mulţumesc Jandarmeriei Române. Am văzut foarte multă creativitate, am citit multe comentarii şi mesaje. Voi aprecia întotdeauna orice critică dacă are în spate argumente, dar nu voi accepta ura faţă de familie şi copii. Mă aşteptam ca discursul preşedintelui Iohannis să meargă în această direcţie. Avem părinţi, soţii şi copii care au ajuns să se urască. Nu pot accepta că există două Românii. Mulţumesc tuturor instituţiilor media şi liderilor de opinie care s-au exprimat în sensul toleranţei.

-Ca premier, îmi doresc să particip la reconcilierea atât de necesară între români. Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care Ordonanţa 13 le-a generat. O parte însemnată a acestei ţări ne-a transmis că nu găseşte binele în această ordonanţă. De aceea am convocat guvernul să o abrogăm. Îmi doresc ca la aceeaşi masă să stea parlamentari, jurişti, magistraţi, specialişti în drept, să găsească o soluţie în aspectul legislaţiei penale. Guvernul va susţine lupta anticorupţie. Vă promit că, de azi, guvernul va fi unul al dialogului, pe marile subiecte care privesc această societate.

-respectarea legilor este unul din factorii fundamentali care aduc bunăstare în această ţară.

-mă angajez ca acest guvern să poarte un dialog permanent cu românii, să se consulte cu românii.

-azi mă vedeţi din nou, vă rog să aveţi deplină încredere în guvernul pe care îl conduc, în colegii noştri miniştri şi să respingeţi această moţiune.

ORA 12.18 Încep dezbaterile în Parlament.

STIRI.TVR.RO

comments

comments




Leave a Reply

avatar