full screen background image

Mai multe gospodării din Neamţ inundate, în urma unei viituri produse pe râul Bistriţa

Mai multe gospodării din localităţile nemţene Fărcaşa şi Poiana Teiului au fost inundate, în urma unei viituri produse pe râul Bistriţa. Cele 22 de persoane evacuate preventiv au putut reveni, marţi, în locuinţe, însă prefectul judeţului susţine că ”pericolul în zonă persistă, iar totul depinde de cum va evolua vremea”.

Mai multe grădini ale unor gospodării din localităţile nemţene Farcaşa şi Poiana Teiului au fost inundate, în cursul nopţii de luni spre marţi, de o viitură formată pe râul Bistriţa, după ce zăpoarele venite din amonte din judeţul Suceava au dislocat un bloc uriaş de gheaţă. Un număr de 22 de persoane au fost evacuate din nouă locuinţe şi cazate la rude pe timpul nopţii.

”Viitura a avut putere foarte mare astfel încât a putut disloca un bloc de gheaţă de 11 kilometri. La un moment dat, a existat un moment critic pe care l-am depăşit cu bine. Singura problemă a fost că a trebuit să evacuăm oameni din locuinţe, însă care au putut reveni în case lor în cursul dimineţii de astăzi (n.r. – marţi). Pericolul în zonă persistă, iar totul depinde de cum va evolua vremea”, a declarat, marţi, pentru News.ro prefectul judeţului Neamţ, Niculina Dobrilă.

Autorităţile nemţene monitorizează în continuare zona, fiind desfăşurate acţiuni de patrulare în permanenţă de către angajaţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de către voluntari ai serviciilor locale pentru situaţii de urgenţă.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare cod galben de inundaţii care vizează mai multe bazine hidrografice din jumătatea de vest a ţării. Se preconizează ”creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi creşteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu datorită influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă”.

Atenţionarea este în vigoare până miercuri la ora 16.00, exceptând zona judeţului Satu Mare, care este sub avertizare până marţi la ora 14.00.

News.ro

comments

comments




Leave a Reply

avatar