full screen background image

Siria: Jihadiștii grupării Statul Islamic, asediați în orașul Al Bab

Jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) sunt asediați acum în totalitate în orașul Al-Bab, fieful lor din provincia Alep, în nordul Siriei, a luni indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

“Forțele regimului sirian, cu sprijinul combatanților Hezbollah și al raidurilor aeriene rusești, au asediat complet Al-Bab și împrejurimile” acestuia din partea sudică, în timp ce forțele turce și rebelii asediază deja din nord, dinspre est și vest, conform OSDO, o organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a precizat că forțele regimului “au reușit în noaptea de duminică spre luni să preia controlul asupra singurei rute aflate în mâinile SI, care leagă acest oraș de restul teritoriului sirian”.

Avansul armatei siriene intervine în contextul în care Al-Bab este vizat din 10 decembrie de o ofensivă desfășurată de rebelii sirieni cu ajutorul trupelor turce în cadrul operațiunii “Scutul Eufratului”.

Forțele turce s-au concentrat în nord, est și vest de oraș, dar întâmpină dificultăți în teren din cauza rezistenței principalei grupări jihadiste în Siria.

În războiul cu mai mulți actori în Siria, Rusia susține militar regimul lui Bashar al-Assad împotriva jihadiștilor și rebelilor, în timp ce Turcia acordă sprijin militar grupărilor rebele care luptă împotriva jihadiștilor în nordul Siriei, în apropiere de frontiera turcă.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Ana Maria Luca, editor online: Ada Vîlceanu)

comments

comments




Leave a Reply

avatar