full screen background image

Lideri europeni: UE trebuie să mențină presiunea asupra Rusiei în legătură cu Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să mențină presiunea asupra Rusiei pentru a se ajunge la pace în estul Ucrainei, indiferent de poziționarea administrației Trump față de Moscova, au afirmat luni lideri europeni, relatează AFP.

”Ceea ce este sigur este că în Uniunea Europeană avem o poziție clară în legătură cu anexarea ilegală a Crimeii (de către Rusia), că vom continua să n-o recunoaștem, și în legătură cu necesitatea unei aplicări totale a acordurilor de la Minsk”, menite să readucă pacea în Ucraina, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

La sosirea la o reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe din țările UE, Federica Mogherini a fost întrebată despre declarația de duminică a președintelui american Donald Trump privind dorința de relansare a relațiilor cu omologul său rus, Vladimir Putin.

”Nu sunt eu cea care trebuie să facă speculații (…) Nu mă pot exprima în legătură cu punctul de vedere al administrației americane, dar pot să spun care este cel al Uniunii Europene”, a subliniat ea.

În contextul ”degradării semnificative” a situației începând din 29 ianuarie în estul Ucrainei, unde au loc lupte cu arme grele între forțele loiale Kievului și separatiștii proruși, UE își va reafirma dorința ”de a lucra cu toate părțile”, a adăugat Federica Mogherini, fost ministrul de externe al Italiei. Ea a mai spus că respectarea încetării focului și revenirea la calm în estul Ucrainei sunt ”o obligație”.

”Avem o politică clară și bine formulată în privința Rusiei și ea va continua, având puțină importanță gesturile noii administrații americane față de președintele rus”, a dat asigurări la rândul său Alfonso Dastis, ministrul spaniol de externe. În ce privește conflictul din Ucraina, ”avem o politică bine definită, ce constă în a determina respectarea acordurilor de la Minsk”, a afirmat Dastis, adăugând că, ”atunci când va exista un progres net în legătură cu acordurile de la Minsk, se va putea face o reconsiderare a sancțiunilor”.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar