full screen background image

Liderii europeni, îngrijoraţi că Trump îşi transpune retorica în politici

Președintele francez Francois Hollande a declarat vineri, în Malta, că presiunile președintelui american Donald Trump asupra Uniunii Europene sunt inacceptabile, transmite AFP.

“Este inacceptabil faptul că, prin unele declarații ale președintelui SUA, există o presiunea asupra a ceea ce ar trebui să fie sau să nu mai fie Europa”, a declarat presei președintele francez la sosirea la summitul european din La Valletta, în Malta, țară care asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene se reunesc vineri în Malta pentru a arăta solidaritate în fața crizelor care zdruncină blocul comunitar, dar mai ales față de noua politică a Washingtonului, în cadrul acestui prim summit după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel vineri la unitatea Europei, înaintea unui summit european informal organizat în Malta, insistând că “Europa își are destinul în propriile mâini”, relatează Reuters.

“Europa își are destinul în propriile mâini. Cu cât înțelegem mai bine modul în care ne definim rolul în lume, cu atât putem avea mai bine grijă de relațiile noastre transatlantice”, a afirmat șefa guvernului german.

Angela Merkel a afirmat că tema principală pe care o vor aborda liderii europeni la summit este criza refugiaților și, mai presus de toate, situația din Marea Mediterană și din Libia, țară care are nevoie de o “situație stabilă”, relatează EFE.

Cancelarul german a subliniat faptul că mai rămân multe de făcut, exprimându-și totodată sprijinul pentru guvernul de uniune națională din Libia.

“Situația migranților este dramatică în Libia”, a afirmat ea, adăugând că “trebuie să lucrăm cu Libia, la fel ca în cazul Turciei, cu scopul de a stopa traficul de ființe umane și de a îmbunătăți situația solicitanților de azil.”

Liderii celor 28 de țări membre ale Uniunii Europene se reunesc vineri în Malta, țara care deține președinția semestrială a Consiliului UE, pentru a arăta solidaritate în fața crizelor care zdruncină forul comunitar, dar mai ales față de noua politică a Washingtonului, în cadrul acestui prim summit după învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, potrivit AFP.

În La Valletta, europenii, afectați de criza migrației și de Brexit, intenționează să se concentreze în special asupra afluxului record de migranți pe Marea Mediterană și pregătirile pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondator al UE.

AGERPRES

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza