full screen background image

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat în mai multe oraşe din ţară

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat, şi miercuri noapte, în mai multe oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Alba- Iulia – faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. La Timişoara, au ieşit în stradă aproximativ 30.000 de oameni, la Cluj- peste 25.000, la Sibiu – peste 23.000, la Iaşi – aproximativ 15.000.

UPDATE ORA 01.23 Protestul din fața Guvernului s-a încheiat

Protestul din Piața Victoriei din Capitală, la sediul Guvernului, s-a încheiat după miezul nopții de miercuri spre joi, după ce mai mulți protestatari, un grup izolat, au aruncat cu obiecte și petarde în jandarmi, care au intervenit și i-au dispersat.

ALBA IULIA

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, miercuri seară, la Alba Iulia, la un protest faţă de adoptarea Ordonaţei de Urgenţă de modificare a codurilor penale, oamenii pornind din faţa Prefecturii Alba într-un marş pe străzile oraşului.

Acţiunea a durat aproape patru ore şi s-a încheiat tot în faţa Prefecturii Alba, iar participanţii au promis că se vor întâlni din nou în stradă joi seară.

Pe parcursul protestului oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum ”Să vă fie frică, Ardealul se ridică!”, ”Jos cu toţi! Mama lor de hoţi!”, ”Uniţi suntem puternici!”, ”Nu puteţi cumpăra toate generaţiile”, ”În democraţie, hoţii stau în puşcărie”, iar în faţă s-a aflat un grup de tineri care au purtat un imens steag tricolor dar şi o coroană care simboliza ”înmormântarea statului de drept”.

Unii dintre protestatari şi-au adus şi copiii la miting, iar unii dintre aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum ”Hoţilor ne-aţi furat viitorul!”.

Oamenii au scandat şi lozinci precum: ”Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta!”, „Dragnea nu uita/ Va veni şi ziua ta!”, „Hoţii fură noaptea!”, „Dragnea nu uita, aşteptăm şi cartea ta!”, „Jos Guvernul!!!”, „Am ieşit din casă, fiindcă ne pasă”, „Jos corupţia”, „Uniţi saalvăm toată România!”, sau „Până dimineaţă, radem o mustaţă!” sau „PSD – ciuma roşie”.

ARAD

Peste 2.500 de persoane au protestat, miercuri seară, în municipiul Arad, unde au scandat lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea.

Arădenii au început să se adune în centrul oraşului în jurul orei 17.00, însă abia o oră mai târziu au venit în număr mai mare, majoritatea fiind tineri, mulţi dintre ei studenţi. Ei au adus pancarte cu mesaje împotriva Guvernului şi au steaguri şi vuvuzele şi scandează ”Jos Guvernul”, ”Jos corupţia”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Jos mafia”. Unul dintre participanţi a venit îmbrăcat cu o pelerină neagră cu glugă şi a avut o coasă şi o foaie pe care scria: ”Dragnea nu scapi”.

După aproximativ două ore, arădenii au plecat în marş prin centrul oraşului, oprindu-se în faţa sediului PSD, astfel că traficul prin centrul municipiului a fost blocat. Periodic, a fost blocat şi traficul tramvaielor, poliţiştii făcând eforturi pentru a creea culoare printre manifestanţi de-a lungul şinei.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.30, manifestanţii spunând însă că vor reveni în stradă.

BRAŞOV

Şi la Braşov au ieşit în stradă peste 8.000 de oameni, care au mărşăluit prin centrul oraşului, oprindu-se în faţa sediului PSD, unde au scandat ”Hoţii”.

Protestul a început la ora 17.00, când în faţa Prefecturii s-au adunat câteva sute de oameni, dar apoi numărul celor care au ieşit în stradă a crescut rapid, depăşind 8.000.

Protestatarii au urcat în Piaţa Sfatului, unde este sediul PSD, şi au strigat “Hoţii”, după care au coborât pe strada Mureşenilor şi au continuat marşul pe bulevardul Eroilor, pe lângă Parcul Central, revenind în final în locul de unde au plecat în marş.

Protestatarii au adus cu ei pancarte pe care se putea citi: “Dragnea nu uita, te aşteaptă DNA“, “PSD – Ciuma Roşie“, “Trebuie să ieşim toţi ca să scăpăm de mafioţi“.

Manifestanţii au spus că ei nu vor demisia Guvernului, ci retragerea actelor normative vizând justiţia, adoptate, marţi noapte, de Executiv.

“Noi nu cerem demisia Guvernului, ci retragerea ordonanţei privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea”, a spus unul dintre protestatari, care a vorbit la megafon.

Pe pancartele purtate de către manifestanţi se putea citi: “Noaptea, ca hoţii! Ajunge!”. Protestatarii au scandat lozinci cum ar fi: “Săriţi cu toţii şi spuneţi tare că România nu e de vânzare” şi “Suntem scârbiţi de aceşti hoţi”.

BUZĂU

Aproximativ 200 de buzoieni s-au adunat, miercuri seară, începând cu ora 18.00, în centrul oraşului.

Ei au avut fluiere, steaguri, vuvuzele, precum şi pancarte pe care scria: ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi”, ”Să vă fie frică, poporul se ridică”, ”Ordonanţe dedicate, cu urgenţe inventate”. De asemenea, manifestanţii au strigat: ”Mesaj de la Buzău, mergeţi la bulău”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Dragnea nu uita, România nu e ta”.

Printre protestatari au fost numeroşi părinţi cu copii şi tineri.

CLUJ-NAPOCA

Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Cluj-Napoca. Oamenii au început să se adune, încă de la ora 18.00, în Piaţa Unirii din centrul oraşului.

Mulţi dintre manifestanţi au fost studenţi. O coloană de aproximativ o mie de studenţi a plecat, în jurul orei 19.00, în coloană din campusurile din oraş şi s-a alăturat protestatarilor, tinerii strigând ”6, 6, vin studenţii”.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a ministrului Justiţiei şi au avut bannere şi afişe cu mesaje prin care îi acuzau pe politicieni de ”înaltă trădare”: ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Ruşine să vă fie”, ”Ne-am săturat” sau ”Nu suntem orbi”.

În jurul orei 19.30, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii, unde s-au adunat, pe Bulevardul Eroilor către cartierul Mărăşti, iar pe traseu s-au oprit în faţa Tribunalului Cluj, unde au cântat ”Deşteaptă-te române”, după care şi-au continuat drumul pe Calea Dorobanţilor, fiind blocate toate cele patru benzi de circulaţie ale arterei.

Protestatarii au revenit în Piaţa Unirii după aroximativ trei ore, protestul finalizându-se în jurul orei 23.50.

CONSTANŢA

Peste 4.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Constanţa, în jurul orei 19.00 oamenii plecând din faţa Prefecturii într-un marş pe mai multe bulevarde din oraş.

Ajunşi în faţa sediului PSD, protestatarii s-au oprit aproximativ zece minute şi au început să scandeze: “Hoţii, hoţii”, “DNA să vină să vă ia”, PSD, ciuma roşie”.

Sediul PSD a fost păzit de mai multe efective de jandarmi, care s-au retras după ce coloana manifestanţilor s-a îndepărtat. Protestatarii au fost însoţiţi de jandarmi, dar şi de o maşină de la Poliţia Rutieră, circulaţia fiind oprită prin intersecţiile pe unde treceau aceştia.

CRAIOVA

Peste 4.000 de craioveni au protestat în centrul municipiului, nemulţumiţi de adoptarea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal. Oamenii au început să se adune în Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova în jurul orei 17.00, protestul fiind anunţat încă de marţi seară pe reţelele de socializare.

Ei au scandat lozinci la adresa liderului PSD Liviu Dragnea şi Cabinetului Grindeanu căruia i-au solicitat demisia. De asemenea, oamenii au afişat pancarte cu mesaje precum “PSD ciuma roşie”, “Dragnea, la puşcărie!”.

La un moment dat, manifestanţii s-au mutat din Piaţa Mihai Viteazul pe strada Alexandru Ioan Cuza, în faţa Universităţii din Craiova.

Printre protestatari s-a aflat şi fostul finanţator al Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, însoţit de zeci de membri ai fostei galerii a echipei de fotbal.

FOCŞANI

Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seară, şi în Piaţa Unirii, din Focşani, unde au scandat ”PSD, ciuma roşie”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Afară cu mafia din ţară!”, sau ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, ”Jos Guvernul” ori ”Nu vă fie frică, Oprişan pică”.

De la un microfon, unul dintre protestatari a îndemnat la un protest fără violenţe: ”Să nu dăm apă la moară agitatorilor, nu vrem incidente la acest protest!”

GALAŢI

Peste 3.500 de oameni au mărşăluit, miercuri seară, pe principalele străzi ale municipiului Galaţi, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a adopta ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale, iar în faţa Palatului Justiţiei manifestanţii au scandat “Jos labele de pe Justiţie” şi “Dragnea nu uita, te aşteaptă Rahova”.

Manifestanţii au aprins lumânări la sediul PSD şi au aşezat o pancartă pe care scria “Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România”.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au început să se adune în centrul oraşului începând cu ora 17.00.

Ei au avut steaguri tricolore şi pancarte pe care scria: ”Cod roşu de infracţionalitate în toată ţara”, ”Aţi votat liber la furat”, ”Demisia, Guvern corupt”.

Totodată, protestatarii au scandat ”Jos Guvernul”, ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, ”PSD, ciuma roşie”, ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Anticipate”.

Spre deosebire de ultimele seri în care gălăţenii au ieşit în stradă, printre manifestanţi s-au aflat numeroşi tineri.

IAŞI

Peste 15.000 de ieşeni au manifestat timp de cinci ore în centrul municipiului, acţiunea încheiindu-se fără incidente, după ce manifestanţii au mărşăluit pe străzile principale ale oraşului.

Manifestaţia a luat sfârşit în jurul orei 22.30, în Piaţa Unirii din Iaşi, după un marş pe o distanţă de câţiva kilometri.

Oamenii au străbătut pietonalul Ştefan cel Mare, apoi s-au deplasat pe traseul Prefectură-bulevardul Anastasie Panu-bulevardul Independenţei-Piaţa Unirii.

În Piaţa Unirii, protestatarii au stat aproximativ o oră, timp în care unii membri ai echipei locale de fotbal au aprins torţe. La un moment în piaţă s-a auzit şi explozia unei petarde, iar cei prezenţi au huiduit, nefiind de acord cu acest gest.

Circulaţia tramvaielor în Piaţa Unirii a fost oprită, din cauza numărului mare de protestatari, care au ocupat calea de rulare.

Organizatorii acţiunii iniţiată pe Facebook spun că vor continua manifestaţiile şi în zilele următoare, dacă guvermnul Grindeanu nu va abroga ordonanţele de urgenţă emise în urmă cu o zi.

PLOIEŞTI

Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, şi la Ploieşti, pentru a manifesta faţă de decizia Guvernului de a adopta ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

O coloană de manifestanţi formată din aproximativ 3.000 de persoane a mărşăluit pe Bulevardul Republicii, cea mai mare arteră rutieră dn oraş, blocând una dintre benzile acestuia, iar în centrul oraşului s-au unit cu alţi peste o mie de protestatari.

SIBIU

Şi la Sibiu, peste 23.000 de oameni au protestat, sibienii începând să se strângă în Piaţa Mare din oraş încă de la ora 17.00.

După ora 19.00, în zona centrală erau cel puţin 2.500 de oameni, care au pornit în marş pe bulevardul pietonal, mii de persoane alăturându-li-se pe parcurs.Oamenii au strigat lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a ministrului Justiţiei, dar şi ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă” şi ”Demisia”, precum şi mesaje de susţinere pentru preşedintele Klaus Iohannis.

La sediul organizaţiei municipale a PSD Sibiu, protestatarii s-au oprit timp de câteva minute şi au strigat ”PSD, ciuma roşie”, ”Hoţii”, ”Afară cu PSD din ţară”.

Marşul a continuat până la Prefectura Sibiu, unde s-a cerut demisia Guvernului, apoi la Palatul de Justiţie, unde s-a solicitat demisia ministrului Justiţiei.

În jurul orei 21.50, manifestanţii s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea, unde au scandat ”Iohannis e cu noi”.

În zona locuinţei şefului statului a fost mobilizat un dispozitiv special de forţe de ordine.

Înainte de a ajunge la casa preşedintelui, protestatarii s-au întâlnit cu membri ai galeriei echipei CSU Sibiu, care au ajuns la protest după finalul meciului de baschet desfăşurat la Sala ”Transilvania”.

Pe durata meciului de baschet, în sala de sport s-a strigat ”Uniţi salvăm toată România” şi ”PSD, ciuma roşie”, iar la finalul meciului circa 2.000 de oamen au rămas în sală şi au cântat o variantă reinterpretată a cântecului ”Acolo este ţara mea” a lui Tudor Gheorghe.

Protestul a fost autorizat până la ora 23.00, manifestanţii revenind în Piaţa Mare, de unde au pornit în marş.

TIMIŞOARA

Aproximativ 30.000 de timişoreni au ieşit, miercuri seară, pe străzile oraşului şi în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului privind legile din domeniul justiţiei.

Protestul de la Timişoara a început la ora 18.00, când aproximativ 600 de timişoreni se adunaseră pe platoul din faţa Operei, iar apoi, la scurt timp, în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia mii de studenţi cazaţi în Complexul Studenţesc. Acestora li s-au alăturat, pe parcursul manifestării, tot mai mulţi oameni.

În jurul orei 20.00, protestatarii au pornit în marş pe mai multe străzi din cartiere aflate în nordul Timişoarei, pentru a scoate cât mai multă lume în stradă. Oamenii au mărşăluit pe străzi aproape două ore, după care au revenit în Piaţa Victoriei.

Pe parcursul marşului, aproximativ 2.500 de oameni au aşteptat în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei. De asemenea, în acest interval, o fanfară a cântat diferite cântece pe treptele Operei.

Protestul s-a încheiat după cinci ore, iar liderii manifestanţilor au anunţat că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi ascultate, vor continua protestul şi joi, începând de la ora 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, apoi de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara.

comments

comments




Leave a Reply

avatar